Ismét az EP elõtt a vajdasági magyarok ügye Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jnius 14.
Magyar Szó, 2005. június 14.
 

Ismét az EP előtt a vajdasági magyarok ügye

Tabajdi Csaba tegnap levélben kezdeményezte az Európai Parlament külügyi bizottságának elnökénél, hogy a testület következő ülésén soron kívül tűzze napirendre a vajdasági magyar kisebbség elleni erőszakos bűncselekmények megvitatását.
A szocialista európai parlamenti képviselő budapesti sajtótájékoztatóján számolt be erről. Mint mondta, bizonyos szerb politikai erők szervezetten le akarnak számolni a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőivel, és félő, hogy egy koncepciós pert indítanak el.
Tabajdi Csaba szerint, ha a vajdasági magyarokat érő, az utóbbi időben ismét elszaporodott atrocitások megfékezése kapcsán a kétoldalú politikai eszközök nem vezetnek eredményre, nemzetközi nyomásgyakorláshoz kell folyamodniuk, és fel kell hívniuk az EP figyelmét az incidensekre.
Emlékeztetett arra, hogy egy hete napirend előtt felszólalt az EP plenáris ülésén, hogy rámutasson a nyugtalanító jelenségekre és arra, hogy Kasza József, a VMSZ elnöke ellen koncepciós per indulhat az általa kilenc évvel ezelőtt, polgármesterként elkövetett „visszaélések” kivizsgálására, mert ő volt az, aki a leghangosabban emelt szót a vajdasági magyarokat érintő erőszakos cselekmények ellen, és szorosan együttműködött az EP korábban a Vajdaságba utazott tényfeltáró küldöttségével.


Tabajdi Csaba

A szocialista képviselő beszámolt arról, hogy az EP, valamint Szerbia és Montenegró közötti interparlamentáris delegáció három héten belül kivizsgálja a vajdasági magyarokat ért jogsértések ügyét.
Közölte, hogy az EP-ben nemcsak a szocialisták, hanem párthovatartozástól függetlenül minden magyar képviselő egységesen fellép a vajdasági magyarok védelme, a további erőszakos cselekmények megakadályozása érdekében.
Gedei József az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének képviseletében közölte, hogy a híreik szerint a börtön falain belül is rendszeresen verik fogolytársaik azokat a vajdasági magyar fiatalokat, akik az általuk elkövetett bűncselekmény miatt rájuk kiszabott jogos büntetésüket töltik.
Utolsó frissítés ( 2008. prilis 29. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7335054

Online