Szabadlábon a magyarok támadói Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jnius 13.

 MNO 2005. június 13., Forrás, HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2005. június 14.

Szabadlábon a magyarok támadói – A megvert szerb képviselő bántalmazója nem magyar

Szabadon engedték az eljáró bíró döntése nyomán azt a két szerb fiatalembert, akiket azért tartottak őrizetben, mert magyar fiatalokra támadtak Temerinben. A helyi rendőrség – most először – hivatalosan is elismerte: a szerbek azért bántalmazták a magyar fiatalokat, mert anyanyelvükön beszéltek.

A tárgyalás folytatásáig szabadlábra helyezte a temerini magyarverés elkövetőit az eljáró bíró, nem sokkal azután, hogy megkezdődött az ügy tárgyalása – tudta meg a Magyar Rádió. Azt, hogy a tárgyalás mikor folytatódik, egyelőre nem lehet tudni – értesült a közszolgálati adó Csorba Bélától, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt alelnökétől, aki Ágoston András pártelnökkel a helyi rendőrfőnöknél tájékozódott az ügy részleteiről. A magyar politikusok elképesztőnek tartják, hogy a verekedést kiprovokáló egyik szerb férfi ellen eddig 14 bűnvádi följelentést tettek, ám csak egyetlen egyszer ítélték el, most pedig a szabálysértési bíró az eljárás befejezése előtt társával együtt szabadon engedte őket. A dolgok ismeretében szerintük csekély vigasz a rendőrség ezúttal példás eljárása, beleértve azt a tényt is, hogy nem leplezték a verekedést kezdeményezők magyarellenes indítékait. A VMDP álláspontja az, hogy a magyarveréseket a vajdasági magyar pártok nem tudják megakadályozni. Fel tudják hívni a figyelmet erre a jelenségre, de az ügyet csak a magyar és a szerb kormány tudja érdemben rendezni.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök eközben felkérte a külügyminisztert, hogy hivatalosan tájékozódjon szerb partnerénél a temerini incidensről – jelentette be László Boglár kormányszóvivő. Közben Szabadkán újabb nemzetgyűlölő falfirkák jelentek meg: ezúttal horvátokat gyalázó feliratot festett valaki egy iskola falára.

Emlékezetes: a szombat hajnalban történt temerini magyarverés esetében a szerbiai rendőrség először mondta ki, hogy szerb fiatalok azért kötöttek bele magyar fiatalok egy csoportjába, mert azok magyarul beszéltek. Ennek nyomán a két legagresszívabb szerb fiatalt előzetes letartóztatásba helyezték.

A nap folyamán arról is beszámoltunk: a szabadkai rendőrség elfogta azt a férfit, aki megtámadta pénteken este Mirko Bajić képviselőt. A volt alpolgármester korábban úgy nyilatkozott: a város központjában kopaszra borotvált, fekete bőrdzsekis fiatalok sértegették, majd egyikük rátámadt, többször megütötte. A képviselő azzal hozta kapcsolatba a támadást, hogy a szabadkai önkormányzatnál történt visszaélések és cselekmények felgöngyölítésével foglalkozik és tucatnyi feljelentést tett elsősorban a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetői ellen. Mirko Bajić személyesen Kasza Józsefet, a VMSZ elnökét tette felelőssé a támadásért, ezért a szerb belügyminisztertől kért védelmet.

Kasza József a Magyar Rádiónak nyilatkozva cáfolta, hogy köze lenne Bajić megveréséhez, és azt mondta: a támadót a képviselő köreiben kell keresni. A 40 éves tettest a rendőrség a verekedés éjjelén azonosította és elfogta. A nevéből ítélve nem magyar illető beismerte, hogy több ütést mért a képviselőre. Mint mondta, Bajić önkormányzati felszólalásai során hírbe hozta és rágalmazta őt, ezért bántalmazta. (MNO 2005. június 13., Forrás, HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2005. június 14., Árgus)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7334830

Online