Kötetlenül vagy keményen? (Jovan Pejin) Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2003. november 08.
Magyar Szó
2003. november 8. - 9.

Kötetlenül vagy keményen?

Kötetlenül vagy nagyon is keményen folytatódik az Újvidéki Televízió sokszor emlegetett Kötetlenül c. műsora (szeptember 10.), amelyben Jovan Pejin kikindai történész volt Blažo Popović újságíró, műsorvezető vendége? A téma, mint tudjuk, Vajdaság autonómiája volt, valamint a történész nemrégen megjelent Autonomija Vojvodine -- Košmar srpskog naroda (Vajdaság autonómiája -- A szerb nép rémálma) c. könyvének a megjelenése. A nemzeti, vallási türelmetlenség-, gyűlöletszításra elsőként Végel László író reagált, majd elítélte a VMSZ, továbbá Branislav Lečić művelődési miniszter, dr. Marija Kleut, dr. Ljiljana Subotić, dr. Radmila Šević, dr. Marijana Pajvančić egyetemi tanárok, Slobodan Beljanski ügyvéd pedig bűnvádi eljárást indított az Újvidéki Televízió felelős személyei; Nenad Jovanović, a kulturális, Dušan Radulović, a szórakoztató műsorok szerkesztője, Blažo Popović műsorvezető, valamint Pejin történész ellen.
A Vajdasági Újságírók Egyesületének (VÚE) igazgatóbizottsága nem talált kivetnivalót a Kötetlenül c. műsorban. Gyűlöletbeszédnek sem mondható. Négypontos álláspontjukról közleményt adtak ki. Eszerint Popović újságíró, műsorvezető "nem vétett a professzionális újságírás, a műsorvezetés szabályai ellen, és egy pillanatban sem értet egyet a műsor vendégének, Jovan Pejin történésznek az érveléseivel, az argumentumaival". Végül "elítélnek mindenkit, akik anélkül nyilatkoztak nyilvánosan a médiumokban, hogy előzetesen megnézték volna az említett műsort".
A VÚE-nek igazgatóbizottsága nyílt ülésen a vendégekkel, az újságírókkal együtt nézte meg, vitatta meg az említett műsort. Ezt követően zárt ülésen hozta meg határozatát. Slobodan Jakovljević, a VÚE elnöke szerint a tények tárgyilagos felsorakoztatására, vizsgálatára törekedtek. Ezért is szervezték meg a közös és nyílt műsornézést. Pejin történész az elsők között reagált, hangoztatta, hogy a Svetozar Miletić Szerb Népi Mozgalom alapító tagjaként többször érték támadások az utóbbi időben. Kiállt amellett, amit a műsorban mondott, vagyis, hogy miért jelent veszélyt Vajdaság autonómiája a szerbekre nézve. Baranyával kapcsolatban kifejtette, hogy annak Bácskával, Bánáttal, Szerémséggel együtt kellene egy egységet képeznie.
A legfontosabb kérdés Miroslav Pušić, a VÚE alelnöke szerint, hogy hivatásosan végezte-e Popović újságíró a munkáját? Ha nem, minek a következménye? Szerinte három tételre, állításra vonatkoznak a kételyek. Reagálnia kellett volna szerinte az újságírónak "Baranya megszállásáért", mert azt más államok hajtják végre. A vitatott időpontban sem Horvátország, sem Szerbia nem létezett önálló államként. Arra, hogy telepesek-e a magyarok és a szlovákok, a műsorvezetőnek kiegészítő magyarázatot kellett volna kérnie. Reagálnia kellett volna a hasonlatra is, miszerint "a magyaroknak szép szláv arcuk van". Nem biztos, hogy a történész megváltoztatta volna a véleményét, de másként alakul a műsorvezető helyzete. Végül az Európa Tanács vonatkozó jogszabályait idézte, miszerint nem minősül gyűlöletbeszédnek az említett műsor, és jogtalan az Újvidéki Televízió eljárása. Pejin történész szerint nem mondott semmi újat a magyarokra vonatkozóan, mert ezt 1995-ben már egy interjúban kifejtette, és akkor nem reagált rá senki. De szerinte, nem is érdemes erről ennyit beszélni, hiszen a magyaroknak 16 nemzedék után már nincs egy csöpp magyar vérük sem. Ha megnézzük a különböző vizsgálatokat, láthatjuk, hogy a magyaroknak 3,5 millió szláv eredetű neve van, Végel, Kasza neve is szláv eredetre utal. Vajdaság autonómiájával "vajdasági népet" akarnak létrehozni. Ez nagyon veszélyes lehet a szerbségre.
Mindig az igazságot kell mondani, még ha meg is szüntetik a műsort, mondta Dejan Lučić. Ha nem lesz többé a Kötetlen c. műsor az végveszélyt jelenthet a szerbekre nézve, mert megkezdődhet a "nagytakarítás" az osztódó SZRT-ben. Feltette a kérdést is, ki pénzeli a médiumokat Szerbiában? Soros (György) nevét említette, akinek magyarul is borzalmasan hangzik a neve (s mondta, hogy sza...t jelent?).... A javaslatával, hogy az ilyen műsorokat be kellene iktatni a történelemórákba többen egyetértettek. Simo Banjanac szerint a történtek után le kellene mondania Branislav Lečić művelődési miniszternek, de legalábbis elnézést kellene kérnie Pejin történésztől és Popović újságírótól. A műsorvezető, Blaža Popović emlékeztetett végül, hogy minden Végel László reagálásával kezdődött. Szerinte, enyhén szólva, "nagyon furcsa a tartomány politikai színtere". A meghurcoltatása miatt a bíróságon fog jogorvoslást keresni, s hamarosan bepereli Végel Lászlót rágalmazás miatt. A jelenlévők támogatták a jelentését.

S. T. G.

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9503815

Online