Én jobban védtem a magyarokat, mint Kasza Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jnius 10.

Magyar Szó, 2005. június 10.

„Én jobban védtem a magyarokat, mint Kasza”

Jovica Maksimović szabadkai ügyész nem ad interjút, de válaszol kérdéseinkre

= Azok után, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség szerdán a szabadkai sajtótájékoztatón erélyesen tiltakozott a „párt csúcsvezetése ellen folytatott szervezett és egybehangolt politikai hajsza miatt”, a Magyar Szó meg akarta szólaltatni a sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban a vizsgálatokat elrendelő szabadkai kerületi ügyészt is. Jovica Maksimovićot eredetileg időpont egyeztetés céljából hívtuk fel. A beszélgetés menete alább következik.
* Interjút szeretnék kérni Öntől a Magyar Szó számára …
-- Nem nyilatkozom, nem adok interjút és nem fényképezkedem.
* Miért?
-- Mert nem vagyok dicsekvő típus.
* Ön azonban más lapoknak nyilatkozott a kérdéses ügyekkel kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy csak a Magyar Szónak nem ad interjút?
-- Igen, nyilatkoztam, és az ön kérdéseire is válaszolok, ha valamelyik tárgyról kérdez, de interjút nem adok.
* Akkor kérdezek. A VMSZ sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint Ön utasításra kezdeményezte a feljelentést a párt csúcsvezetésében tevékenykedők ellen. Igaz ez?
-- Nem, nem igaz Ezek a tárgyak már régen a bíróságon vannak, csak Novica Bojović megbízott ügyész elfektette őket.
* De most miért épp ezek az ügyek kerültek sorra?
-- Azért, mert ezekkel az ügyekkel én korábban is foglalkoztam, csak akkor Kasza József leállította a dolgot, s erről dokumentumok vannak, hogy én ügyészhelyettesként elkezdtem dolgozni a tárgyon és Novica Bojović elvette tőlem és a fiók mélyére rejtette.
* Más források szerint viszont ezeket az ügyeket már vizsgálta a rendőrség és mivel mindent rendben talált, nem történt vádemelés.
-- Nem igaz, nem fejezték be ezeket az ügyeket, csak leállították és elfektették.
* Mégiscsak feltűnő, hogy csak magyar nevek vannak az ön által kezdeményezett vizsgálatok listáján.
-- Ez nem igaz, hiszen Nenad Vunjak, a Vajdasági Bank egykori elnöke ellen is kezdeményeztem a vizsgálatot. Nem csak magyar nevek vannak, hanem azoknak a nevei is, akik esetleg bűnösök lehetnek. Ez majd kiderül a vizsgálat során. Ez az egész nem irányul a vajdasági magyarság ellen. Mondja meg a maguk Kaszájának, hogy jobban védtem én a magyarságot a miloševići időkben, mint ő. Mert ő csak hallgatott.
* Hogyan védte Ön a magyarságot?
-- A törvény előtt, úgy, hogy a bűnösökre büntetést kértem.
* Akkor ezek után meg se kérdezzem, hogy ugye nem a magyarok ellen irányul a legnagyobb magyar párt vezetői elleni feljelentés-sorozat?
-- Semmiképpen sem irányul a magyarok ellen. Az én feleségem magyar, s tessék, ezt írja meg! S azt is írja meg, hogy Kasza József bejött a bíróságra és azt mondta, hogy ne merjen senki ellene semmit tenni.
* Amióta megkapta ügyészi kinevezését csak a magyarok elleni tárgyakat szedte elő, mást nem?
-- Ez nem igaz, hiszen Nenad Vunjak, a Vajdasági Bank egykori elnöke ellen is kezdeményeztem a vizsgálatot.
* Tudomásom szerint azt Bíró Csaba községi ügyész kezdeményezte, Ön pedig a kerületi ügyész.
-- Igen, de az én utasításomra, tette.
( Bíró Csaba korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy a kerületi és a községi ügyész egymástól függetlenül dolgozik – a szerző megj.)
* Tényleg azt gondolja, hogy Kasza József ebben a városban a legnagyobb bűnös? Hogy ő gazdagodott meg leginkább az elmúlt másfél évtizedben?
-- Én nem állítom, hogy bűnös. Viszont azt gondolom, hogy ő a leggazdagabb ebben a városban, sőt Szerbiában is a leggazdagabbak közé tartozik. Egyelőre a vizsgálat folyik, majd kiderül, hogy bűnös-e. És azt gondolom, hogy a korrupciót fel kell számolni.
* Öntől származik az a hír is, miszerint Kasza Józsefnek villája van Floridában …
-- Nem tőlem származik, de két-három évvel ezelőtt valamelyik hetilapban Lepa Brena nyilatkozta, hogy Floridában az első szomszédja Kasza József, ezt mindenki elolvashatta.
* Mivel magyarázza azt, hogy a sajtó egy részét beavatta a feljelentés tárgyába még mielőtt értesítette volna az érintetteket? Nem volt ez törvényszegés?
-- Én a törvény szerint jártam el, az ügyészség bűnüldöző szerv és nem kötelessége senki sem értesíteni. A vizsgálóbíró értesíti őket akkor, amikor kihallgatásra beidézi.
* Igaz-e hogy Koszovóról érkezett Szabadkára?
-- Igaz.
* Mikor?
-- 1999-ben.
* Eddig mivel foglalkozott?
-- Egy évig ügyvédként dolgoztam, majd a bíróságon ügyész-helyettes lettem.
* Hány éves?
-- 48.
* Igaz-e, hogy tagja a radikális pártnak?
--- Nem igaz. Nem vagyok tagja sem a radikális pártnak sem a szocialista pártnak sem másik pártnak.
* A Vajdasági Magyar Szövetségben úgy értékelik, a bíróság munkája egyértelműen mutatja, hogy ebben az országban megkezdődött a visszarendeződés. Ön hogyan vélekedik erről?
-- Kasza Józsefet kérdezze meg, hogy mit tett meg neki Milošević. Nekem nem volt hasznom a miloševići érából. Engem akkor kidobtak az igazságszolgáltatásból. Nincs itt semmilyen visszarendeződés. Az önkormányzatnak engedélyt kellett volna kérni az állami szervektől minden ingatlanügylethez. Ezt Szabadkán nem tették meg, hanem adták- vették a lakásokat, üzlethelyiségeket, a pénzt meg zsebre rakták.
* Bizonyára tudja, hogy a VMSZ a nemzetközi fórumokhoz fordult védelemért?
-- Nem tudom, de csak hadd forduljon, csak hadd jöjjenek ide a nemzetközi megfigyelők és csak hadd kutassák ki, hogy mi is történt ebben a városban.
* A szerb sajtó úgy kezeli a Kasza-féle ügyet, mintha már holnap börtönbe kerülne a VMSZ elnöke? Milyen fázisban van ez az ügy, mikor várható ítélet?
-- Folyik a vizsgálat.

Kabók Erika

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7334925

Online