Ami áll, azt ledönteni?! Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2003. november 14.
Magyar Szó
2003. november 14.

Ami áll, azt ledönteni?!

Nagyfokú bizalmatlansággal az önkormányzat vallásügyi bizottsága elfogadta az újvidéki Futaki úti temető sírgyalázásáról szóló rendőrségi jelentést -- Jegyzékbe foglalják a felekezetek ingatlanjait

Az újvidéki önkormányzat egyházügyi bizottságának tegnapi ülésén Boško Arsenijević, az újvidéki rendőrség bűnüldöző osztályának vezetője beszámolt a szeptember 27-éről 28-ára virradó éjjelen a Futaki úti temetőben elkövetett sírgyalázások felderített részleteiről. Mint ismertette, a sírkövek ledöntésével és az egyik sír kihantolásával két újvidéki középiskolást gyanúsítanak, akik kilétét kiskorúságuk miatt és az őket érinthető bántalmak miatt nem fedik fel. Az informatív beszélgetés során mindketten beismerték tettüket, elmondták hogy néhány sírkövet ugyan ledöntöttek, de hogy miért tették arra egyértelmű választ nem tudtak adni. Talán ittas állapotban --, idézte szavaikat a rendőrfőnök --, logikusnak találták, hogy ami áll, azt ledöntsék. A nyomozást ezzel nem zárták le, feltételezhető, hogy rajtuk kívül más is részt vett a vandál cselekedetben, mondta Arsenijević.
A rendőrségi nyomozás ilyen jelentésével a tanács tagjai nem tudtak egyhangúlag egyetérteni. Papp Ferenc azt hozta fel, hogy a szeptemberi rombolás a Futaki úti temetőben nem az első eset, néhány évvel ezelőtt mintegy 180 síremléket döntöttek le, de a rendőrség akkor sem, de az ezt megelőző esetekben sem találta meg a tetteseket. Sztrikovits János főesperes a vitába kapcsolódva szintén a rendőrségi jelentés iránti bizalmatlanságáról adott hangot, hozzátéve, szerinte hihetetlen, hogy 50-60 kilós kiskorúakban még alkohol hatása alatt is akkora erő lakozzék, hogy tucatszámra döntögetik a síremlékeket. Azt viszont végképp elfogathatalannak tarja, hogy egy lány tíz körmével tudna sírt kihantolni. Arsenijević az elhangzottakra reagálva elmondta, a gyanúsítottak lábbelijén talát sármaradványok megegyeznek a kihantolt sírból vett földmintákkal, ami alátámasztja a rendőrség állítását. Függetlenül a kifejezett bizalmatlanságra, a tanácsnokok a rendőrségi jelentést elfogadták, valamint arról is döntöttek, hogy ezután a régi városi temetőket körülkerítsék, éjjel kivilágítsák és temetőcsőszt alkalmazzanak, aki szoros kapcsolatban lesz a rendőrséggel.
Milan Stanić, az újonnan alakult tanács elnöke elmondta, ennek a vallásügyi tanácsnak az önkormányzat és a felekezetek közötti szorosabb együttműködés szorgalmazása a célja. Ezért kezdeményezte, hogy az önkormányzat illetékes bizottságai nyújtsák be a város területén tevékenykedő felekezetek vagyonáról szóló kimutatást. Egyes tanácsnokok javaslatára, hogy ez kimondottan bonyodalmas és ráadásul hosszadalmas út lenne, más utat választottak, mégpedig azt, hogy az újvidéki egyházak maguk készítsék el ezeket az okmányokat, melyek tartalmazznák az egyházak jelenlegi ingatlanjainak jegyzékét, beleértve azokat is, melyek egykor az egyház tulajdonát képezték, vagy a mai napig tisztázatlan sorsuk. Teszik mindezt azért, hogy a városi önkormányzat tiszta képet kapjon, és eljárhasson az egyházak érdekében, mondta Stanić.
Döntöttek arról is, hogy a jelenlegi tanács munkájába vonják be az újvidéki református egyház képviselőit is, amely eddig nem képviseltette magát.

kz

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9610956

Online