Beperelték a Hrvatska rijeè két újságíróját Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. december 30.

Magyar Szó, 2004. december 30.

Beperelték a Hrvatska riječ két újságíróját

Az Újvidéki Rádió és Televízió gyűlöletbeszéd miatt beperelte Zvonimir Perišićet és Dušica Dulićot, a Hrvatska riječ újságíróit -- közölte a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége. A VHDSZ tiltakozik e lépés miatt és közli, hogy az Újvidéki Rádió és Televízió az említett újságíróktól "tetemes pénzösszeget követel tekintélyének állítólagos megsértése miatt, és nem anyagi kár megtérítésére". A VHDSZ szerint a beperelt újságírók csak tiltakoztak amiatt, hogy az Újvidéki Televízió megtagadta a Horvát nyomokon (Tragom hrvatskim) című műsor sugárzását. Hogy mindenki bármit kijelenthet, ez abból is látszik, hogy Aleksandar Tijanić, a Szerbiai Rádió és Televízió igazgatója nemrégen a Horvát Rádió és Televízió Vasárnap 2-kor (Nedeljom u dva) című műsorának vendégeként kijelentette, a Tragom hrvatskit azért vették le a műsorról, mert éljenezték a Vihart, (Oluja hadművelet), ami nem igaz -- közli a VHDSZ, és követeli, hogy a feljelentéssel kapcsolatban nyilatkozzanak az igazságügyi szervek, a legrangosabb állami tisztségviselők pedig védjék meg polgáraikat.
Egyszersmind aggodalmának ad hangot amiatt, hogy "elmaradt a nyilvánosság kifejezettebb reakciója" a Nacional nemrégen megjelent cikkére, amely támadja Branka Prpát, a Belgrádi Történelmi Levéltár igazgatónőjét és még néhány horvát nemzetiségű közéleti személyt. (Beta)
Vladimir Vukčević, a háborús bűnökkel megbízott különleges ügyész bejelentette, hogy az ügyészség megkezdte azon állítások ellenőrzését, amelyek szerint 1999-ben egyes szerbiai gyárakban kosovói albánok holttesteit hamvasztották el. Mint mondta, az ügyészség lassan befejezi a már feltárt batajnicai, Petrovo Seló-i és peručaci tömegsírokkal kapcsolatos eljárásokat, és hangsúlyozta, hogy hamarosan közzéteszi a vizsgálatok eredményeit. (Beta)
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9587405

Online