Pogrom készül Tordán Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. december 15.

Magyar Szó, 2004. december 15.

 Pogrom készül Tordán

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt álláspontja

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt választmánya szombati ülésén foglalkozott a tordai eseményekkel és az alábbi álláspontra helyezkedett:2004 májusa óta folyamatosan provokálják a tordai magyarokat a szomszédos helységek szerb lakói. A módszer ugyanaz, mint amilyet Milošević uralma idején tapasztalt az ország lakossága. Így kezdődött a népirtás és a tömegmészárlás Boszniában és Horvátországban, majd zajlott le Srebrenciában a teljes muzulmán lakosság lemészárlása, mégpedig az ENSZ felségjelét viselő fegyveres holland egységek szeme láttára. Hasonló kosovói incidensek elfajulása következtében menekült sok-sok ezer szerb polgár Belgrádba és Szerbia más vidékeire.
A májusban kezdett módszeres inzultálás egész nyáron át folytatódott. Az alkalmazott módszerből világosan látni, hogy szándékos és előre kitervelt eljárással tömegverekedést provokálnak ki a szomszédos helységekből hívatlanul Tordára járó szerb fiatalok. Hétvégeken csoportosan átrándulnak Tordára, ott befurakodnak a termekbe, ahol a magyar fiatalok békésen szórakoznak. Ezután inzultust provokálnak ki, ami a magyar fiatalokat készületlenül éri, ezért ők húzzák a rövidebbet. Az ügy december elejéig már úgy elfajult, hogy Torda szinte egész magyar lakossága kénytelen volt védekezni a verőszerszámokkal érkező vendégek ellen.
A rendőrség egész nyáron át tétlenül viselkedett, amióta pedig közbelépett, annak eredményeként több védekező magyar ellen tett szabálysértési feljelentést, mint ahány provokatőr ellen. A szerb belügyi közleményből kiderül, hogy a rendőrség a sajnálatos eseményekben nem lát nemzetiségi konfliktust. A szerb álláspontra jellemző, hogy a magyarság sérelmére elkövetett eseményeket ezúttal is a magyarság elleni érvként próbálja felhasználni. Nem tesz ugyanis különbséget a támadók és a védekezők között. Ugyanígy minősített a rendőrség a magyarság kárára néhány héttel korábban is, amikor a Szerb Belügyminisztérium újvidéki belügyi titkársága a hatvan évvel ezelőtti magyarirtásról szól a nyilvánossághoz hivatalos közleményben. Csurog faluban a dögtemetőben eltemetett áldozatokról megemlékezést tartottak a faluból elüldözött hozzátartozók, s erről a rendőrségi közlemény ezt mondja: "Csurogon, azon a helyen, ahol 1944-ben Magyarország fasiszta hadserege félkatonai alakulatainak tagjait és segítőit kivégezték, tegnap összejövetelt tartottak, amelyet nem jelentettek be a belügyi szerveknek." A délvidéki magyarság sérelmére elkövetett inzultusok, a belügyminisztérium elterelő hadműveletei, az itteni magyarság olyan bemutatása, hogy fasiszta háborús bűnösökről emlékezik meg, része annak az államilag támogatott kisebbségriogatásnak, amelynek végső célja az itteni magyarság letargiába taszítása, elüldözése, nemzeti identitásának megtagadtatása.
Sajnálatos, hogy a magyar kormány és a hivatalos magyar állami szervek a hivatalos szerb állami szerveknek a magatartását, a tényhamisítását szó nélkül veszik tudomásul, illetve ha szólnak, akkor a szerb állami szerveknek a semmivel sem alátámasztott azon véleményét hangsúlyozzák, hogy bíznak az ügy igazságos elrendezésében.
A Délvidék magyarsága 2004 májusáig szilárdan hitte, hogy Magyarország elsőrendű külpolitikai céljai közé tartozik, hogy részévé váljon az Európai Uniónak. Sérelmeinknek a magyar kormány részéről tapasztalt addigi elhallgatását úgy értelmeztük, hogy fontosabbnak tartja a társulást az incidensek felvetésénél. A magyar kormány politikájában azonban azóta sem tapasztaltunk érdeklődést sérelmeink iránt, pedig az egész magyar állam és magyar nemzet arculcsapásaként hatott, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök úr szabadkai látogatásának napján az egyik legsúlyosabb magyarellenes provokáció játszódott le a városban.
Ugyancsak megalázásként hat magára az Európai Unióra az, ami most Tordán történik. A közösség tényfeltáró bizottságot küld az országnak ebbe a részébe, a szóban forgóhoz hasonló incidensek vizsgálatára, s e felkészülés során, a szerb kormány asszisztálása, és a magyar kormány hallgatása mellett az incidensek nem hogy szünetelnének, hanem duzzadnak immár nemzetiségek közötti tömegverekedésből magyar kisebbségi enklávé elleni atrocitássá; módszeresen szervezett bűncselekménnyé.
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9404921

Online