Háborús állapotok a délvidéki Tordán Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. december 11.

 Magyar Nemzet, HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2004. december 11.

Háborús állapotok a délvidéki Tordán

A vajdasági etnikai incidensek a minapi tordai eseményekkel egy radikálisan új szakaszba érkeztek. S ez az új helyzet úgy kezdődött, hogy a magyarok visszaütöttek. Először fordult ugyanis elő, hogy a békés délvidéki magyar kisebbség tagjai szervezetten megvédték magukat.

            Az előzmények ismeretesek: a Nagybecskerek melletti magyarlakta Tordára időnként átlátogattak a szomszédos Udvarnok duhaj szerb fiataljai, s az ottani kocsmában, diszkóban elagyabugyálták a fiatalokat, miközben nemzeti mivoltukban durván sértegették őket. S ezért soha semmi bántódásuk nem esett, még a súlyosabb eseteket is büntetlenül megúszták. Kezdődött ez még májusban, a falu templombúcsúján, amikor is zászlólengető szerbek jöttek provokálni a környék falvaiból. Mostanáig a tordaiak igyekeztek békés úton elsimítani a dolgot, hogy ne legyen belőle háború. De betelt a pohár, mert nemhogy szűntek volna a szó szerint is véres provokációk, hanem szaporodtak. November végén verekedéssé fajult a dolog, amelyben a békésebb fél, a hazaiak húzták a rövidebbet. A provokációknak hosszú a sora: belekötöttek a diszkóban szórakozó fiatalokba, elvették mobiltelefonjukat, sértegették a lányokat, erőszakoskodtak velük, egyiküket még meg is pofozták, nacionalista kijelentéseket tettek, korábban még fenyegetőztek is, hogy rájuk gyújtják a diszkót.

A tordaiak megelégelték a dolgot, s amikor december 4-én, szombaton ismét átjöttek randalírozni a szerbek, felkészülten várták a hívatlan vendégeket. Körülfogták őket, s többüket alaposan helybenhagyták. A közben kiérkező rendőrség mentette meg a szerbeket attól, hogy örökre elvegyék a kedvüket garázdálkodástól más házában.

„Mi nem akarunk viszályt, de azt nem engedhetjük meg, hogy bántalmazzák fiainkat” – hangoztatta egy ötvenes férfi, aki maga is részt vett „a falu védelmében”. Nagybecskereken és környékén – a szerb telepes falvakban – az a hír járja már, hogy a magyarok verik a szerbeket. Ezt pedig a fenyegetőzések követték. A hét végén majd félszázan indulnak el igazságot tenni. Feltehetőleg azonban a rendőrség már nem engedi meg, hogy háborúvá fajuljon a dolog, s hogy megostromolják Tordát.

A tordaiak a rendőrségi fellépést is kifogásolják. A hatóságoknak lett volna idejük rá – hiszen a probléma nem új keletű –, hogy véget vessenek a verekedéseknek. De nem tették. Akkor érkeztek a szűk kétezer lelket számláló békés bánáti falucskába, amikor már megkezdődött az önszerveződés, amikor a falu úgy érezte, hogy ha saját magát nem védi meg, senki nem fogja megvédeni. A nyilatkozatok ezt az eltökéltséget támasztják alá. Az üggyel most már tragikus késéssel a hivatalos szervek is foglalkoznak, de azt hangoztatják, az incidensek nem nemzeti indíttatásúak. Tegnap Tordán és környékén megerősített rendőri erőket láttak. (Magyar Nemzet 2004. december 11., HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2004. december 11., Árgus)

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9404637

Online