Sírgyalázás Muzslyán Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2003. november 27.

Sírgyalázás Muzslyán

Mintegy ötven keresztet kitéptek

A muzslyai temetőben szerda hajnalra eddig ismeretlen személyek mintegy ötven fa- illetve kőkeresztet téptek ki a helyükből. A földnyomokból ítélve néhány keresztet fordítva helyeztek vissza, a többet szétdobálták, néhányat pedig a kápolna illemhelyéhez támasztva találtak meg. Tegnap délelőtt a helyszínen jártak a nagybecskereki temetkezési vállalat emberei, visszarakták a kereszteket, és helyszínelést végzett a rendőrség is. Ottjárttunkor a keresztek többsége már a helyén volt, az emberek pedig nagy keserűséggel beszéltek a példátlan cselekedetről. Mert volt már korábban is sírrombolás Muzslyán, de ilyen méretű sírgyalázásra nemigen volt példa.
-- Bárki is az elkövetője ennek a vandál cselekedetnek, a helyi közösség tanácsa a legerélyesebb elítéli azt. Szerintem nem lehetnek beszámíthatók, akik ilyesmire vetemednek. Őseink nem ezt érdemelték, hiszen amióta létezik a település -- bármelyik országhoz vagy társadalmi rendhez is tartozott -- lakosai betartották annak törvényeit. Politikával nem nagyon foglalkoztak, ehelyett inkább becsületesen dolgoztak a mindennapi megélhetésükért. Szerintem ez egy nagy szégyen az elkövetőkre nézve, és reméljük, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legrövidebb időn belül előkerítik a tetteseket -- hallottuk tegnap Kovács Lászlótól, a helyi közösség tanácsának alelnökétől.

Tápai János, a VMSZ muzslyai szervezetének elnöke tegnap délelőtt az elsők között szerzett tudomást a vandál cselekedetről, amely nyugtalanságot keltett az itt élők körében.

-- A temetkezési vállalat képviselője szerint mintegy harminc keresztről van szó, de miután közösen körüljártuk a temetőt, kiderült, hogy mintegy ötven sírt gyaláztak meg. Azt is megállapítottuk, hogy a tettesek nem válogatták meg az elhunytak nemzeti hovatartozását, hanem úgymond sorba tépték ki a kápolna körüli a kereszteket. Ebben a pillanatban nehéz megítélni, hogy a tett elkövetőit politikai indíték motiválta-e vagy sem, de bárki is legyen a tettes (vagy tettesek), annak viselnie kell a törvénybe szabott következményeket. Az illetékeseknek pedig a lehető legrövidebb időn belül fel kell fedni a tettesek kilétét, mert ellenkezőleg az ilyen esetek megismétlődhetnek a temetőnkben, amely nincs bekerítve. Ugyanis sokáig úgy éreztük, hogy környezetünkben nincsenek olyan személyek, akik arra vetemednének, hogy a halottak nyugalmát megsértenék. Mindenesetre rövid ideig várni fogunk arra, hogy a tetteseket megtalálják, és utána a közvéleményhez fordulunk -- nyilatkozta lapunknak Tápai János.

(Magyar Szó, K. I., 2003. november 27.)

Utolsó frissítés ( 2010. prilis 05. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9611843

Online