Ütnek, akit érnek Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. december 11.

Magyar Szó, 2004. december 11., 12.

Ütnek, akit érnek

Tordán megelégelték a szomszéd falvakból érkező fiatalok folyamatos randalírozását – A tettesek eddig mindig büntetlenül megúszták, a rendőrség pedig (akárcsak az elmúlt hétvégen) szabályszerűen késve érkezik


Kecskés István
Torda központja szombat hajnalban leszámolás színhelye volt

Kecskés István
Szűcs Sándor: Ránk akarták gyújtani a diszkót

Kecskés István
Megelégelték a molesztálást: Nagy Endre, Dejan Miškeljin és apja, Dragoljub (aki a bográcsfőzés nagymestereként ismert), valamint Torma Csaba

Kecskés István

Dobai János tanácselnök: Tiltsák ki a faluból a rendbontókat

Szomszédos falvak fiataljainak összetűzései korábban sem voltak kivételes esetek – ma sem számítanak ritkaságnak. Ami az elmúlt két hétben Tordán történt, mégis túllépte a megszokott duhajkodás fogalmát. Ugyanis ezek az esetek nem is nevezhetők verekedéseknek. Arról van szó, hogy hétvégeken a szomszédos településekről érkezett több tíz fiatal bemegy a helybeli diszkóba vagy kocsmába, aztán ok nélkül elkezdik ütni-verni, akit érnek. A helybeli fiatalok, pedig rendszerint nem szállnak szembe a támadókkal, inkább félrehúzódnak az első pofonok vagy ökölcsapások után. A tettesek pedig mindig büntetlenül megússzák. A rendőrség viszont (akárcsak az elmúlt hétvégen) szinte szabályszerűen késve érkezik. A múlt szombat hajnalán történt események azonban nemcsak a helyzet komolyságára figyelmeztetnek, hanem arra következtetnek, hogy a tordaiak megelégelték az áldozati bárány szerepét. Természetesen manapság ilyen helyzetekben az első kérdés az, hogy az esetnek van-e nemzeti háttere. Mert indulásunk előtt Nagybecskereken például olyat hallottunk, hogy „a tordai magyarok megverték a szerbeket”. A következtetések levonását ezúttal az olvasóra bíznánk.

Dobai János tordai tanácselnöktől megtudtuk, hogy az események az idei búcsútól kezdtek elfajulni. Ekkor történt, hogy a karađorđevói és csőszteleki fiatalokból álló csoport mérgében, mert a hajnali órákban nem nyitották ki nekik a helybeli diszkót, azzal fenyegette a tordaiakat, hogy „lelövöldözik őket, és rájuk gyújtják házaikat”. A rendőrök az óta többször is kint jártak, de semmit sem tudni arról, hogy bárkit is felelősségre vontak volna.

Az elmúlt két hétvégen (november 26–27- én valamint december 3–4-én) pedig egy fehér kombival (rendszámtáblájának betűi: PK) érkező udvarnoki fiatalok randalíroztak. Az esetekről tudomása van nemcsak a rendőrségnek, hanem a községi elnöknek is. Eddig a tordai kárvallottak jobbnak látták elhallgatni az ilyen eseteket. Az esetleges bosszútól félve nem mertek sem nyilatkozni, sem tanúskodni. Úgy tűnik, hogy most a tordaiak mégis megelégelték azt, hogy gyerekeiket folyamatosan bántalmazzák. Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a további incidenseknek tragikus kimenetele is lehet. Azt sem titkolják, hogy elégedetlenek a rendőrség közbelépéseivel.

– Két héttel ezelőtt mintegy húsz udvarnoki jelent meg a diszkóban. Egyikőjük minden ok nélkül ököllel arcul ütött. A súlyos testi sérülésemről orvosi lelet is van. Barátomat is megverték. A nyár óta szinte minden hétvégen történik hasonló eset. Késő éjszaka érkeznek, rendszerint részegek, és előzetes szóváltás nélkül ütnek-vernek, akit érnek. Esetenként még a lányokat is pofon vágják, az asztalról pedig összeszedik az italt. Volt már olyan eset is, hogy kénytelenek voltunk magunkra zárni a diszkót, akkor pedig kint őrjöngtek közben, a redőnyöket tördelték és gyújtogatták. Egy kint álló kerékpárnak a kerekét, máskor pedig az egyik lány maroktelefonját vitték el. Az egyik kiskorút pedig azért verték véresre, mert nem adott nekik kétszáz dinárt – meséli Nagy Endre.

Torma Csabát hátulról könyékkel ütötték meg úgy, hogy azt sem tudja, hogy kitől kapta az ütést, úgyszintén ok nélkül bántalmazták tordai Dejan Miškeljint is.

– Amikor meghallottam, hogy mi történt, kerékpárral indultam a diszkóba. Útközben a hazafelé haladó gyerekek arra figyelmeztettek, hogy szökjek haza én is, „mert az udvarnokiak mindenkit vernek”. Láttam a csoportot, amint a központban elindult a Tref nevet viselő kocsma felé, amely azonban zárva volt. A diszkóban megtudtam, hogy kétszer is hívták a rendőrséget. Mivel még nem érkeztek meg, én is felhívtam őket, és megkérdeztem tőlük, hogy akkor a szülőknek kell vigyázni a gyerekeikre? Közben minden irányból egyre több tordai gyűlt össze (voltak vagy negyvenen), és elindultunk a duhajkodók után, akik futásnak eredtek. A központban szétszaladtak a környező udvarokba és kertekbe. A futás közben volt, aki verést is kapott, egyet közülük pedig elfogtunk. Azzal védekezett, hogy ő Bela Palanka-i, és semmi köze az esethez. Mindenesetre nem engedtük el, amíg (egy jó óra múlva) hajnal felé meg nem érkeztek a rendőrök. Ekkor aztán a templom és az iskola udvarából előmerészkedtek a duhajkodók, akiket a rendőrök védelembe vettek. Ekkor a régi udvarnoki úton megérkezett a fehér kombi is, amellyel jöttek. Közben azzal védekeztek a rendőrök előtt, hogy valójában őket támadták meg. Sőt azzal is fenyegetőztek, hogy újra eljönnek Tordára. Végül rendőrségi kísérettel elhagyták a falut. Szerintem ezek egyszerű bitangok, és jó volna elbeszélgetni a szüleikkel addig, amíg nem késő – meséli Dragoljub Miškeljin.

A legtöbb incidens a Golden Eagle nevet viselő diszkóban történt, tulajdonosa Szűcs Sándor, akit a faluban mindenki csak Antinak ismer. Tíz éve üzemelteti a szórakozóhelyet. Mint mondja, a problémák a szomszédos falvakból érkező fiatalokkal a bombázásoktól kezdve fokozódtak, amikor is a szerb fiatalok elkezdtek zászlókkal érkezni Tordára. Búcsúkor már kénytelenek voltak bezárkózni előlük, akik azt üvöltözték, hogy: „Itt fogtok bent dögleni magyarok”! Pontos kronológiája van az elmúlt néhány hónap történéseiről. Több magyar fiatalt megvertek, de nem kímélték sem a roma, sem pedig a faluban élő szerb nemzetiségű fiatalokat, sőt a kiskorúkat sem. A gyerekek pedig jobbnak látták elhallgatni, nehogy később megint megverjék őket.

– A történtek miatt a fiatalok már lassan nem mernek feljönni a faluba, vagy pedig idő előtt hazamennek, csakhogy elkerüljék a molesztálást. Ezért nem csoda, hogy a 15-20 főből álló jövevények mindig számbéli fölényben vannak. A rendőrségnek minden egyes esetet jelentettem, de rendszerint késve érkeztek a helyszínre. A létesítményemben folyamatosan kárt tesznek, melyet képtelen vagyok megfizettetni. Ezért úgy döntöttem, hogy újév után becsukom a diszkómat – mondja elkeseredetten.

Az esettel kapcsolatban csütörtökön délután közleményt adott ki a nagybecskereki belügyi titkárság, amelyben a fentiektől sok részletben eltérően írják le a december 4-én történteket. A közlemény szerint a verekedésnek nem volt nemzeti indíttatása. A közrend elleni vétség gyanúja miatt pedig öt udvarnoki és hat tordai személy ellen tettek szabálysértési feljelentést.

KECSKÉS István

 

Utolsó frissítés ( 2008. prilis 27. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9404730

Online