Nem utasítják ki a szökevényt Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. december 08.

Magyar Szó, 2004. december 8.

Nem utasítják ki a szökevényt

Egy vajdasági magyar férfi a zöldhatáron át érkezett Magyarországra, és menekültstátust kért zaklatásokra hivatkozva

Szombaton a röszkei határátkelő közelében a magyar hatóságok elfogtak egy 44 éves szerbiai származású magyar férfit, aki arra hivatkozott, hogy a zöldhatáron át a zaklatások elől menekült Magyarországra, és menekültstátust kért. Kovács Iván alezredes, a Magyar Határőrség szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a magyar férfit a Zebra nevű üzlet közelében a Tisza határvadász század járőre igazoltatta, és mivel nem voltak személyazonossági dokumentumai, ezért a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóságon őrizetbe helyezték.
-- A járőrnek azonnal bejelentette, hogy menekültstátust kér. Azt is elmondta, hogy atrocitások érték a Vajdaságban, de arról, hoyg milyen jellegű atrocitásokról van szó, nem volt hajlandó beszélni. Ma dönt a bíróság arról, hogy a menekültstátusra vonatkozóan megalapozott-e a kérelme vagy sem. Amennyiben a bíró úgy tartja, nem indokolt a menekültstátus kérése, a Szerbia és Montenegró és Magyarország közötti visszafogadási egyezmény értelmében visszaadhatják Szerbiának, vagy a nemzetközi előrások értelmében ennek megfelelően járnak el -- mondta az alezredes.
A határsértő nem kívánta megmondani kilétét. A kiskunhalasi bíróságról sem adtak ki információt az esetről, de annyit nem hivatalosan megtudtunk, hogy ügyében a bíróság úgy döntött, hogy megszüntetik őrizetben tartását, és engedélyezte, hogy egy befogadóközpontba távozzon. Információink szerint a férfi a békéscsabai befogadóközpontban van. Ügyében a végső szót a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal mondja ki.

K-k

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9586892

Online