Január végén érkezik az EP tényfeltáró bizottsága Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. november 19.

Magyar Szó, 2004. november 19.

VAJDASÁGI ERŐSZAKOS KILENGÉSEK

Január végén érkezik az EP tényfeltáró bizottsága

Január 29-e és 31-e között tartózkodik Vajdaságban az Európai Parlament tényfeltáró bizottsága -- jelentette be Becsey Zsolt (Fidesz--MPSZ) szerda este Strasbourgban.
A magyar képviselő -- aki reményei szerint maga is tagja lesz a tényfeltáró küldöttségnek -- az MTI-nek nyilatkozva nagy előrelépésként értékelte a döntést, amely az EP úgynevezett délszláv parlamenti delegációjában született.
Az EP szeptemberben fogadott el határozatot -- a négy magyar párt EP-képviselőinek közös kezdeményezésére --, amelynek értelmében tényfeltáró bizottságot küld Vajdaságba az ottani magyarok elleni erőszakos kilengések miatt.
Becsey elmondta: a mostani döntés azt jelzi, hogy az EP illetékes testülete kész megfelelő időt szánni a vajdasági tényfeltárásra. Napirendre kerül Vajdaság helyzetének értékelése az EP és délszláv -- köztük szerb és montenegrói -- parlamenti partnerei közti vegyes bizottsági ülésen, december 15--16-án is Strasbourgban. Ez megfelelő előkészítése lehet a januári helyszíni vizsgálatnak is -- hangoztatta a magyar képviselő.
Magyar illetékesek az EU különböző szerveinél valóságos diplomáciai hadjáratot folytattak annak érdekében, hogy foglalkozzanak a magyar és más kisebbségek elleni szórványos vajdasági erőszak kérdésével. Napirendre került a téma a EP mellett az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácsában is. A tagországok közös kül- és biztonságpolitikai képviselője, Javier Solana nemrégiben úgy nyilatkozott, pozitív fejleményekről kapott információkat a helyszínről. (MTI)

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9404609

Online