Továbbra is szemet huny a rendõrség Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. november 06.

Magyar Szó, 2004. november 6., 7.

Továbbra is szemet huny a rendőrség

Kasza József szerint korántsem csillapodtak a kilengések -- Nemzeti konszenzusra lenne szükség a kettős állampolgárság ügyében

-- Két kijelentésre szeretnék reagálni, az egyik Javier Solanáé, aki azt állította, hogy Vajdaságban javult a helyzet. Nem sokkal később Bársony András, a Magyar Külügyminisztérium politikai államtitkára is hasonló kijelentést tett. Azzal a megállapítással, hogy a helyzet valamelyest csillapodott, még egyezek is, de távol vagyunk még attól, hogy rendeződött volna a helyzet. A dolgok nem csillapodtak, azt sem tapasztaljuk, hogy ennek az államnak komoly szándéka lenne, hogy megoldja ezeket a kérdéseket, mert mindaddig, amíg ilyen falfirkák jelennek meg, mint legutóbb, amíg verekedések történnek, márpedig történnek, addig nem lehet nyugtázni, hogy rendeződött a helyzet -- mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Kasza József, a VMSZ elnöke, és kiemelte, hogy a kisebbségvédelmi tanács megalakulása óta semmi érdemleges nem történt. A rendőrség továbbra sem végzi felelősségteljesen a dolgát. A hatóságnak az a feladata -- mondta --, hogy megakadályozza ezeket a nemkívánatos cselekedeteket, felfedje az elkövetőket, de a rendőrség továbbra sem indít eljárásokat, nem nevezi meg a tetteseket.
Kasza bemutatta azokat a dokumentumokat, amelyek a legújabb erőszakos cselekedetek tanúbizonyságaként szolgálnak, azokat a falfirkákat, amelyeken ismét azt üzenik, hogy megölik a magyarokat, és őt is halálosan megfenyegették. "Felelős politikusok ilyen kijelentéseket tesznek, miközben ezeket a cselekedeteket nem követi büntetés, a rendőrség szemet huny a fenyegetések felett." A VMSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy miközben múlt pénteken, illetve hétfőn Ruža Anišić és fia, Davor olyan mértékig bántalmazták Varga Rozáliát, hogy annak eltört a keze, belső sérüléseket szenvedett, emellett magyarellenes szitkokat zúdítottak rá, a rendőrség tudomást sem vett róla. Ugyanakkor ugyanez a rendőség olyan nyilatkozatot tesz közzé, amelyben a csúrogi 44-es megtorlások ártatlan áldozatait a fasiszta hadsereg félkatonai alakulatainak nevezi.
-- A rendőrségnek nem az a dolga, hogy megítélje, ki a fasiszta, hanem hogy szavatolja a békét, a biztonságot, továbbá hogy felkutassa, ki rongálta meg, verte szét a felállított emlékművet, és nem az, hogy beleártsa magát a politikába.
Kasza József beszámolt arról is, hogy Kiss Péter magyarországi kancelláriaminiszterrel folytatott tárgyalásai alkalmával azt üzente a magyar kormánypártoknak, hogy nem nyugszik bele a kettős állampolgársággal kapcsolatos álláspontjukba. Szerinte elég volt már az ígérgetésekből, minden erejével azon lesz, hogy támogassa azokat, akik a kettős állampolgárság mellett állnak ki, mert megértik a kérdés lényegét, tetszik ez vagy sem az aktuális hatalomnak. Sajnálatosnak tartotta, hogy ez a kérdés belpolitikai csatározások részévé vált Magyarországon, ahelyett, hogy nemzeti konszenzus alakulna ki úgy a magyar parlamentben, mint a magyar választópolgárok körében.
-- Ezek a lépések nem a nemzetben való gondolkodást serkentik, inkább a szétválást. Kovács László egy évvel ezelőtti ígérete ellenére semmi sem történt, miközben egyértelművé vált, hogy nem igazán viselik lelkükön a határon túli magyarok sorsát. Elfogadhatatlan az a megindoklás, hogy óriási anyagi terhet jelentene ez Magyarországnak, hiszen a környező országokban is vannak erre példák, olyanok is, ahol az ország gazdasági ereje sokkal gyengébb, mint Magyarországé. Az a kifogás is indokolatlan, hogy a döntés tömeges kivándorlást vonna maga után. Éppen ellenkezőleg, a kilátástalanság miatt veszik a vándorbotot a fiatalok.

S. K. Á.

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9588454

Online