Egyeseket zavar, ha magyarul beszélnek az utcán Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. oktber 01.

Magyar Szó, 2004. október 1.

Nem történt semmi?!

Avagy: egyeseket zavar, ha magyarul beszélnek az utcán

A helyszín és időpont: szombaton éjjel 3 óra körül a Borovo utcája. A szereplők: fiatalemberek néhány fős csoportja, akik magyarul beszélgetnek, s egy jóval népesebb, 10-15 fős csoport. Amikor találkoznak, e népesebb társaságból egyikük azzal köt bele a másik csoport egy tagjába, hogy miért beszél olyan nyelven, amit ő nem ért. A dolog szerencsére a szóváltás szintjén marad, s úgy szakad igen gyorsan félbe, hogy a magyar beszédet kifogásoló fiatalembert egyik társa hátulról meglöki, hogy menjen már, ne tartsa föl őket.
-- Tulajdonképpen nem történt semmi, mert végül is nem fajult verekedéssé a dolog -- mondja a fiatalember, akinek eszébe sem volt feljelentést tenni a rendőrségen. Ám annyi bizonyos, nem mindegy neki, hogy a belvárosban simán belekötöttek.
Már hetek óta mást sem hallunk, csak azt, hogy a média jócskán eltúlozza a veszélyt, holott itt a magyar fiatalok teljes biztonságban vannak (?!). Természetesen senki sem állítja, hogy ha egy magyar fiatal végigmegy az utcán, akkor azt biztosan bántalmazzák magyarsága miatt. Remélhetőleg azonban egyetértünk abban, hogy egyetlen ilyen esetnek sem volna szabad még a szóváltás szintjén sem megtörténnie, hisz teljes joggal használhatjuk az anyanyelvünket az utcán és bárhol másutt is. Csak sajnos úgy látszik, hogy az említett, a többségi nemzethez tartozó fiatalembernek ezt otthon, az iskolában, illetve a tévéhíradóban elfelejtették megmondani.

m. k.

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9405043

Online