Elfogták a sírgyalázókat Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2003. december 05.

Elfogták a sírgyalázókat

Három nagybecskereki kiskorút gyanúsítanak a muzslyai katolikus temetőben történt vandalizmusért

A nagybecskereki rendőrállomás dolgozóinak és a rendőrség bűnüldöző egységének akciójában december 3-án 19 óra körül letartóztatták L. N., N. K. és K. D. nagybecskereki kiskorút. Azzal gyanúsítják őket, hogy a Btk. 241. szakaszának második bekezdése értelmében november 26-án sírgyalázást követtek el a muzslyai katolikus temetőben. A tegnap kiadott rendőrségi közlemény szerint a gyanúsítottak ellen bűnvádi feljelentést tettek, és átadták őket Bakos Illésnek, a községi bíróság ügyeletes vizsgálóbírójának, aki kihallgatásuk után hazaengedte őket. Az érvényben levő törvényrendelkezések szerint a sírgyalázásért a tettest legalább pénzbüntetésre, illetve legfeljebb egy évig terjedő fogházbüntetésre lehet ítélni.
A muzslyai temetőben szerda hajnalra, mintegy ötven fa- illetve kőkeresztet téptek ki a helyéből. Néhány keresztet fordítva helyeztek vissza, a többet szétdobáltak, néhányat pedig a kápolnához (felfordítva) támasztva találtak meg. A nagybecskereki temetkezési vállalat emberei helyükre rakták a kereszteket, és helyszínelést végzett a rendőrség is. Már korábban is történtek sírgyalázások Muzslyán, de ilyen méretű vandalizmusra nem volt példa.
A nagy felháborodást kiváltó esetet a helybélieken kívül elítélte Milan Čežek Nagybecskerek polgármestere, és a helyszínen járt Kasza József, a szerbiai kormány alelnöke is.
A helyreállított keresztek teteje sáros maradt

(Magyar Szó, K. I., 2003. december 5. )

 

Utolsó frissítés ( 2010. prilis 05. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9504950

Online