Belgrád tiltja a magyar tankönyveket Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. szeptember 07.

Népszabadság, HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2004. szeptember 7.

Belgrád tiltja a magyar tankönyveket  

A szerb politikusok szeretik közhelyszerűen említeni, hogy ugyanolyan jogokat követelnek a határon túli szerb kisebbségek számára, mint amilyeneket a Szerbiában élő kisebbségek „élveznek”. Szívesen példálóznak azzal, hogy a magyar kormány mindmáig nem teremtett lehetőséget nemzeti kisebbségei parlamenti képviseletére, arról azonban bölcsen hallgatnak, hogy a magyarországi szerb diákok Belgrádból küldött tankönyvekből tanulhatnak, míg a belgrádi kormány ma is tiltja a magyarországi tankönyvek használatát. Koszovóban alighanem ebben a tanévben is lesznek iskolák, ahol a szerb tanítónak egyetlen elsős diákja lesz, míg a Délvidéken 14 magyar gyerek sem elég ahhoz, hogy osztályt nyissanak nekik.

Hasonlóan nyilatkozgatnak a vajdasági magyarüldözésről is. Ha a szerb miniszterelnök nyugalma alapján lehet ítélni, akkor ilyesmi valójában nincs is. Vojislav Koštunica egyhetes halasztás után sem kereste fel a tartomány magyarlakta helységeit, miközben arra futotta az idejéből, hogy pártja belgrádi főpolgármester-jelöltjének korteskedjen. Nem a kormányfő az egyetlen, akit mintha nem érdekelnének a kisebbségi ügyek; az oktatási miniszter asszony a kisebbségi nemzeti tanácsok szabadkai összejövetelét bojkottálta, pedig lett volna mit hallania.

A kevésbé fontos beosztásban levő szerb politikusok egyenesen erélyesen tagadják, hogy a tartományban bármiféle zaklatás érte volna a kisebbségeket. A parlamenti többség egyik pártja biztosra veszi, hogy a minap Szabadkán járt Németh Zsolt is belátta: értelmetlenek a vajdasági magyarok fenyegetettségére vonatkozó állítások, hiszen "nemzettársai normális életet élnek, és élvezik a nemzeti kisebbségek számára törvénnyel szavatolt jogokat". A magyarverés pedig nem általánosítható, mert szórványos esetekről van szó. Erre a kijelentésre a tartományi autonómia egyik volt bajnoka, Mile Isakov rátett egy lapáttal, „úgynevezett magyarüldözést” emlegetvén, és felháborítónak tartja, hogy Kasza József a délvidéki magyarság sorsa miatt aggódik.

Vannak persze ellenvélemények is. Tomislav Žigmanov szerb publicista elismeri, hogy a vajdasági kisebbségek helyzete nem rózsás, s azt írja: a magyarok már nem mernek nyilvános helyen magyarul beszélni, egyre fokozódó bizonytalanságban élnek, s félelmükben a magánélet szűk határai közé szorulnak. (PILCZ Nándor, Népszabadság, HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2004. szeptember 7., Árgus)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9588154

Online