Üldöznek, gyaláznak, vernek bennünket! Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. szeptember 07.

Magyar Szó, 2004. szeptember 7.

Üldöznek, gyaláznak, vernek bennünket!

Nemesmiliticsen járt Kasza József

A múlt pénteken igen nagy érdeklődés nyilvánult meg a nemesmiliticsi kultúrotthon nagytermében a Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumán. Dr. Jovan Slavković, a Demokrata Párt polgármesterjelöltjének a bemutatkozása után Kasza József, a VMSZ elnöke szólt az egybegyűltekhez. Mulasztásnak minősítette, hogy a fönnállásának tizedik évfordulóját ünneplő VMSZ nem fordított kellő gondot a nyugat-bácskai magyarságra, mert nem akartak vitába bocsátkozni valamikori párttársaikkal, akikben bíztak, hogy megfelelően képviselik a magyarság érdekeit.
-- Reményeink azonban nem váltak be, mert a VMDK eredményei igencsak lehangolóak errefelé. A vajdasági magyarság különben nem gyenge, ha képes felelősséget vállalni a jövő építésében. Üldöznek, gyaláznak, vernek bennünket -- mondtam márciusban. Azóta sem javult a helyzet, sem Labus, sem Koštunica nem tett semmit annak érdekében, hogy megszűnjenek az üldöztetések. Ezek után a VMSZ a nemzetközi közösség elé vitte a gondokat és az Európa Tanács komolyan foglalkozik a vajdasági magyarság helyzetével. Egyedül a VMSZ vállalta ezt a feladatot a határokon kívül és belül, a többiek viszont lapítottak. Nem féltünk elmondani, hogy az események mögött a nemzeti türelmetlenség szítása, a nemzeti kisebbségek eltiprásának folyamata ez. Itt nem másról, mint nemzeti gyűlöletről van szó, tehetetlen az államvezetés és a rendőrség. A nemzetközi közösség komolyan foglalkozik az általunk fölvetetett kérdésekkel, ha pedig eljön Koštunica Vajdaságba, azt fogom neki mondani, hogy tegye lehetővé minden polgár, tehát a magyarság biztonságát is, mert egyenrangúan kell élnünk. Nemcsak verés, hanem más megaláztatások is előfordulnak különben a magyarsággal szemben, csak azért, mert magyarul beszélünk -- mondta egyebek között a VMSZ elnöke.
Külön kitért a foglalkoztatásra, és ezzel kapcsolatban Kasza József megállapította, Milošević idejében kisöpörték a kisebbségeket a különböző intézményekből, munka nélkül maradtak a magyar emberek is. Beköltözött a félelem a magyarság soraiba, a VMSZ azonban vállalja a harcot e káros jelenségek ellen. A VMSZ megtesz mindentannak érdekében, hogy a vajdasági magyarság minél előbb kapja meg a kettős állampolgárságot, harcolni fog azért, hogy az anyaország eleget tegyen ezirányú jogos követelésünknek.

H. Á.

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9404868

Online