Brüsszelben felfigyeltek a magyarverésekre Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. szeptember 03.
Népszabadság / REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2004. szeptember 3.

Brüsszelben felfigyeltek a magyarverésekre

A kisebbségi ügyek miatt Szerbiát távol tarthatják az EU-tól  

Mind az Európai Bizottság, mind a tagállamközi tanács figyelemmel követi a vajdasági fejleményeket – erről biztosították Brüsszelben a magyar euro-képviselőket.

 Az Európai Unió úgynevezett koppenhágai kritériumainak, köztük a kisebbségek jogainak biztosítása nélkül Szerbia és Montenegrónak nincs esélye az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére – mondta, az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának meghallgatásán Chris Patten, az Európai Bizottság külügyi biztosa. A politikus – Szent-Iványi István magyar liberális euro-képviselőnek válaszolva – egyben sajnálatosnak nevezte a vajdasági magyarellenes akciókat. Hasonló választ adott Bernard Bot, az unió soros elnökségét képviselő Hollandia külügyminisztere is, biztosítva Szent-Iványit arról: a tagállamközi tanács is figyelemmel kíséri a szerbiai történéseket. A magyar euro-képviselők szemlátomást keresik a módját, hogyan lehet felhívni Európa figyelmét a magyarverések ügyére. A kezdeti tapogatódzás után világossá vált számukra, hogy az EP emberjogi bizottságában ezt nem érdemes szóba hozni, mivel az csak a huszonötökön belüli jogsértéseknél illetékes. Márpedig a vajdasági magyarok esetében az unión kívül élő, nem uniós állampolgárokról van szó. Tabajdi Csaba, a kilenc magyar szocialista euro-képviselő küldöttségvezetője szerdán azt javasolta az EP illetékeseinek, hogy a külügyi bizottság menesszen vizsgálóbizottságot Szerbiába.

Tabajdi úgy véli: a szerb kormány, az illetékes hatóságok és különösen a rendőrség nem lépnek fel megfelelően az erőszakos cselekményekkel szemben. A Vajdasági Magyarok Szövetsége, más vajdasági magyar kisebbségi politikai szervezetek és a magyar kormány számos alkalommal határozottan kérte a szerb kormányt és rendőrséget, de nem tettek érdemi intézkedéseket. Günter Verheugen bővítési biztos kedden még teljességgel kitérő választ adott Schöpflin György néppárti (Fidesz) euro-képviselő ugyanezzel kapcsolatos kérdésére. Igaz, Belgrád egyelőre nem tagjelölt, így nem „bővítési ügy”. Gál Kinga, az EP szintén néppárti (Fidesz) képviselője kérdésünkre a minap azt mondta: Strasbourgban, a két hét múlva esedékes plenáris ülésen hozza szóba a magyarveréseket. (SZŐCS László, Népszabadság, 2004. szeptember 3., REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2004. szeptember 3., Árgus)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9587229

Online