A magyarok elleni kilengések nem véletlenek Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2004. szeptember 01.

Magyar Szó, 2004. szeptember 1.

A magyarok elleni kilengések nem véletlenek

Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizotságának elnöke szerint a délvidéki magyarság úgy védekezhet az atrocitások ellen leginkább, ha a választásokon helyzetbe hozza a magyarokat

Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, illetva a Fidesz -- Magyar Polgári Szövetség külügyi szakértője kétnapos vajdasági látogatásra érkezett. Mint a szabadkai megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte, már régóta esedékes a külügyi bizottság Szerbia és Montenegró-i látogatása, erre hamarosan sor is kerül, de most ez a látogatás a vajdasági magyarságnak szól, éppen ezért elsőként Szabadkán Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét kereste fel. A pártelnök elmondta, hogy a tárgyalások homlokterében a kisebbségek elleni atrocitások, ezen belül pedig a magyarok elleni kilengések álltak.
-- Az olimpiai vízilabda-mérkőzés döntője után én vagyok az első magyar politikus, aki Szerbiába látogatott. Legnagyobb elsimerésem a szerb csapatnak, nem volt jelentéktelen ellenfél. Magyarországnak és Szerbiának a kapcsolata is olyan meghatározó lesz ebben a régióban, mint amilyan nagy jelentőségű a két vízilabdacsapat -- mondta a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Mint kiemelte, Magyarország nem kívánja a jelentőségén túl kezelni a magyarok elleni kilengéseket, képesnek tartja a szerb hatalmat arra, hogy kezelje ezt a kérdést.

  

 -- Szemmel látható, hogy eddig nem sikerült a orvosolni a problémát. Úgy látjuk, hogy ezek a jelenségek nem véletlenek. Véletlenül nem vernek meg több tíz, több száz magyart. Ahogy közeledünk a választásokhoz, egyre fokozódnak a magyarellenes kilengések. Ezek hátterében a politika áll, politikai koncepció, amely a miloševići időszak etnikai tisztogatásiahoz hasonlít. Áldozatokról tudunk, de elkövetőkről nem, tettesek vannak, de ítélet nem született, rendőri visszaélés történt, de felelősségrevonás nem -- mondta a Fidesz politikusa. Reményét fejezte ki, hogy a Milošević-éra utáni időszakban megkezedtt pozitív kisebbségi politika nem torpan meg, hanem tovább fejlődik.
-- A választások kiváló alkalmat nyújtanak ahhoz, hogy a politikai erők kinyilvánítsák álláspontjukat az atrocitásokkal szemben. A vajdasági magyarok akkor tudnak a legjobban fellépni ez ellen, ha a magyarokat hozzák sokkal fontosabb helyzetbe, mint ami a jelenlegi közvélemény-kutatásokból kitűnik. Ugyanígy a szerb lakosság demokratikus része is színt vallhat e kérdésben a választásokon -- mondta Németh Zsolt.
Erélyesen tilakozott azon vélemény ellen, miszerint a vajdasági magyarok elleni atrocitások kérdésének a nemzetközi közvélemény elé terjesztése csak olaj a tűzre. Mint mondta, egytelen országnak sem lehet belügye az emberi jogok gyakorlása, ezen belül a kisebbségi jogoké sem. A következő hetekben az Európa Tanács, az Európai Paralament, valamint az amerikai kongresszus is fogalakozik majd a délvidéki magyarok ellen elkövetett kilengésekkel.
-- Az említett nemzetközi szervezetek szövetségesei azoknak az erőknek Szerbiában, amelyek célja a kisebbségellenes kilengések legyőzése -- mondta Németh Zsolt Szabadkán.
Újságírói kérdésre válaszolva a budapesti vendég elmondta, hogy a MÁÉRT ülésének összehívását tavaly júniusban kérte öt vajdasági magyar párt, a magyar miniszterelnök mégsem hívta össze az ülést. Most a szeptemberre tervezett ülést is elnapolják a magyar kormányban történő váltzások miatt. A Fidesz politikusa szerint szomorú dolog, hogy a magyar és a határon túli politikusok nem tudnak egyetérteni a nemzetstratégia kérdéseiben. A jelenlegi kormány uralkodásának első két évében még nyomon követhetők voltak a prioritások, ám mára ezek eltűntek.
-- Egy hangsúlyok nélküli politikában nehéz eligazodni. Nem tudjuk mi a véleménye a kormányak a kettős állampolgárságról, nem tudjuk, hogyan viszonyul a magyar autonómai kérdéséhez, hogy a csökkentett támogatásokról ne is beszéljek -- tette hozzá Németh Zsolt.

K-k

A felelősség Szerbiáé

Németh Zsolt topolyai látogatásáról

Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke tegnap Szabadka után Topolyára is ellátogatott, ahol megbeszélést folytatott a VMSZ önkormányzati és tartományi képviselőjelöltjeivel, majd Egeresi Sándor tartományi képviselő- és Bábi Attila polgármesterjelölt társaságában sajtótájékoztatót tartott. Ezen elmondta, régóta tervezi a vajdasági látogatást, hisz Predrag Marković meghívta az egész külügyi bizottságot. Mivel az olimpiát követően ő az első, aki országából hazánkba látogat, elismerését fejezte ki a Szerbia és Montenegró-i vízilabdacsapatnak, mely, illetve ellenfele nélkül elképzelhetetlen az olimpia, ugyanígy a térség stabilitása is a két ország kapcsolata nélkül, majd kitért a közelmúltban a Vajdaságban történt incidensekre, melyekkel kapcsolatban leszögezte, hogy ezeknél csak a politikai célzatú torzításokat tartják aggasztóbbaknak.
– Ezek az incidensek nem lehetnek véletlenek, mint ahogy az sem, hogy egyelőre csak áldozatok vannak, de bíróság által elítélt elkövetők nincsenek. Elvárjuk a szerb államtól, hogy ezeket a jelenségeket kezelni tudja, amire képesnek is tartjuk Szerbiát, és e tekintetben szeretném felajánlani segítségünket. A felelősség ugyanakkor Szerbiáé, a szerb igazságszolgáltatásé és a politikáé. A politika területén pedig nagyon fontosnak tartom, hogy ne torpanjunk meg azon a kisebbségbarát jogalkotási folyamaton, ami a miloševići rendszer bukását követően kezdődött. Meggyőződésem szerint a politika számára a kisebbségbarátság demonstrálására kiemelkedően jó lehetőséget és keretet biztosít az autonóm tanácsok finanszírozásának, jogkörének a kérdése, a kisebbségi oktatási rendszer bővítése, beleértve a szabadkai egyetemet is – mondta többek között Németh Zsolt. – A magyar politika számára pedig nem hiszem, hogy van más lehetőség, mint a két- és többoldalú diplomáciában rejlő lehetőségek kihasználása. Nagy hiba lenne félreérteni a diplomácia szerepét az emberi jogok érvényesítésében, és nem tudok egyetérteni azzal a nézettel, hogy a problémák nemzetköziesítése csak olaj lenne a tűzre. A nemzetközi közösség számára a legnyilvánvalóbb érdeklődési terület az emberi és kisebbségi jogok maradéktalan biztosítása, hisz ezért vannak a nemzetközi szervezetek. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a közeljövőben az Európai Parlament felé indítvánnyal fordul a vajdasági magyarverések tárgyában – mondta Németh Zsolt, majd az újságírók kérdéseire válaszolt. Felvetődött többek között a kettős állampolgárság kérdése is, mellyel kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar kormányzat a kezdeti elutasító magatartás után tárgyalásokba bocsátkozott a vajdasági magyarokkal a kettős állampolgárság megvalósítása módozatairól, de az egyeztetések már kilenc hónapja félbeszakadtak.
– A jelenlegi magyar kormányzat döntésképtelen ebben a kérdésben, ezért is érthetetlen, hogy tavaly június óta a Magyar Állandó Értekezlet ülését folyamatosan halogatja, legutóbb a szeptember 11-ei ülést mondta le. Remélem, hogy a Magyarországon tomboló kormányválság viszonylag jó alkalom lesz a magyar kormányzat számára, hogy ebben a kérdésben is pozitív álláspontot tudjon mutatni a vajdasági magyarok kérésének és érdekeinek az ügyében.
Arra kérdésre, hogy kivel találkozik még vajdasági látogatása során, elmondta, hogy látogatásának célja a vajdasági magyarokkal való találkozás, ugyanakkor valószínűleg beszélgetést folytat Predrag Markovićtyal, és találkozik Józsa Lászlóval, Ágoston Andrással, illetve más vajdasági politikussal, valamint a nemrégi incidensek néhány áldozatával. Ezzel kapcsolatban azt is kiemelte, hogy az európai parlamenti indítvány előkészítése elkezdődött, és belekerülnek a mostani vajdasági látogatása során tapasztaltak következtetései is. A sajtótájékoztató egyik részvevője arra kérte a vendéget, hogy kommentálja a VMDP azon véleményét, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség részt vesz a VMSZ választási kampányában. Németh Zsolt azt tartotta fontosnak ennek kapcsán, hogy miként reagál a vajdasági magyarság a jelenlegi politikai helyzetben a magyarverésekre. Szerinte leghelyesebben úgy, hogy erős politikai képviseletet hoz létre az önkormányzatokban és a tartományban egyaránt.
– Az incidensek mögött, ha nem véletlenek, akkor a politika áll, mely rokona a miloševići etnikai tisztogatásnak. Ha a magyarság erősebb politikai képviselettel fog rendelkezni a választásokat követően, akkor sikerül megadni a megfelelő választ az atrocitásokra. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség célja, hogy erősebb magyar képviselet legyen, akár a VMSZ, a VMDP, a VMDK, vagy más párt által.
Az egyik újságíró Nenad Čanak azon kijelentésére kérte a vendég kommentárát, hogy Magyarországnak nem volna szabad túlzottan beavatkozni országunk belügyeibe, mert ezzel hasonló incidenseket válthat ki, mint amilyenek Szerbia területén a közelmúltban történtek. Németh Zsolt szerint ez a feltételezés abból ered, hogy az elmúlt tíz esztendőben történtekért mindenki felelőssé tehető, csak Szerbia nem. Szerinte ez a téves feltételezés sajnálatos módon tragédiákhoz vezetett, és e téves szemlélet közvetlenül felelős az atrocitásokért is.

N. K.

Utolsó frissítés ( 2008. prilis 25. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9405344

Online