"Minek ide Kossuth utca?!" Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2003. szeptember 22.

Magyar Szó, 2003. szeptember 22.

"Minek ide Kossuth utca?!" 

Augusztusban a bezdáni Neveda Ferenc községi tanácsnok kezdeményezésére a helyi önkormányzatok minisztériuma jóváhagyta, hogy Zomborban a XII. Vajdasági rohambrigád utcát Kossuth Lajos utcára kereszteljék át. A községi képviselő-testület azonban még nem tűzte napirendre.

Goran Bulajić alelnök az a megállapítása, hogy a bezdáni Neveda nem szólhat bele Zombor ügyeibe. Hiszen, mint elmondta, Zombornak nincs egyetlen magyar tanácsnoka sem a községi képviselő-testületben, ennélfogva úgy érzi, kötelessége minden magyar érdeket képviselni a község területén. 

 A szerbiai hadirokkantak egyesületének zombori bizottsága erélyesen tiltakozik azon forrófejűek kezdeményezése miatt, hogy a XII. Vajdasági rohambrigád utcát Kossuth Lajosra változtassák. A tiltakozók nyilatkozata szerint inkább az 1990-99-es háborúban elesett zomboriakról kellene utcát elnevezni. Úgy vélik, a Kossuth utca kezdeményezőinek indítványából arra lehet következtetni, hogy „a zombori szerbek a mai politikai viszonyokban diszkriminált helyzetben vannak, és egyesek az utcanév-változtatással incidenseket akarnak kiváltani több nemzetiségű környezetünkben”.

Vuk Drašković itteni hívei sem rejtették véka alá véleményüket, hanem teljesen egyetértenek a hadirokkantak tiltakozásával. Mint az újságírókkal közölték: ellenzik a községi képviselő-testületnek az utcanév-változtatásra vonatkozó indítványát, mivel a XII. Vajdasági rohambrigád óriási áldozatokat hozott a fasizmus elleni küzdelemben. Számukra továbbá azért is elfogadhatatlan a névváltoztatás, mert „Kossuth Lajos az 1848-ban tett kijelentéseiben utalt arra, hogy Magyarországon a magyarokon kívül semmilyen más nemzetet nem ismer el.”

 

Utolsó frissítés ( 2008. prilis 22. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9386190

Online