Vandál nyomok eltüntetése Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2003. mrcius 11.

Magyar Szó, 2003. március 11 

Vandál nyomok eltüntetése

A VMSZ szabadkai körzeti szervezete lemosatta a gyűlöletnyomait

Mint már hírül adtuk Szabadkán 7-én reggelre a Népkör Magyar Művelődési Központ falára „Magyarok kuss Magyarországra, a szép zöldbe” cirill betűs feliratot festették. Ugyanekkor a Palicsi úton is hasonló falfelirat szólította fel a magyarokat a távozásra. A Gróf Széchenyi István Általános Iskola falán már a múlt héten is volt falfirka, tegnap reggelre pedig a magyar iskolának számító oktatási intézmény falán a következő volt olvasható : „Ez itt Szerbia” cirill betűkkel írva.

Szombat reggelre a város északi bejáratánál a Palics és a város felőli helységnévtáblákon is lefestették a magyar feliratot. Nem hivatalos hírek szerint, két héttel ezelőtt valaki kézigránátot dobott az Egészségügyi Középiskola udvarára, ám mivel az nem robbant fel, nem került a dolog nyilvánosságra. Szombaton, amikor a Három Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezte tüntetést tartották a szabadkai magyar főkonzulátus előtt, a békés tüntetést követően egy csoport magyar fiatal a nemzeti lobogóval bevásárolni indult a városon kívüli Rodić áruházba. Egy másik csoport a BG 148-03-as rendszámú dzsippel közéjük hajtott. Kiugráltak belőle a támadók, elvették a magyar zászlót, megverték a magyar fiatalokat és távoztak.

A Vajdasági Magyar Szövetség tegnap délben a szabadkai körzeti szervezet tagjai jelenlétében tisztára mosatta a Szabadka helységnévtáblát. Mint Bús Ottó, a körzeti szervezet ügyvezető elnöke elmondta, vandál cselekedetnek tartja a történteket, s reméli, hogy a többnemzetiségű Szabadka polgárainak nagy része elítéli ezt a reményei szerint egyéni akciót. Mint kiemelte, ha a szerb vagy a horvát feliratot festették volna felül fekete festékkel, akkor is tisztára mosná a szervezet a táblát.

A VMSZ a magyarellenes feliratokkal kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben egyebek között felhívják a bűnüldöző szervek figyelmét, hogy mielőbb derítsék ki az elkövetők kilétét és állítsák bíróság elé a valószínűleg nemzeti gyűlölettől vezérelt, előre eltervezett bűncselekmények elkövetőit.

„Felháborít és elkeserít bennünket az utóbbi időben Vajdaság- szerte elszaporodott és mind ez idáig büntetlenül maradt magyarellenes cselekedetek sora. Úgy tűnik, hogy a 2000 októberében vereséget szenvedett soviniszta és fasiszta erők továbbra sem mondtak le az etnikailag tiszta állam megteremtésének álmáról, és változatlanul zavarja őket a magyar szó, a magyar kultúra, a magyar ember, a másság. Ezek a gyűlölettől izzó emberek és politikai uszítóik csak akkor fogadják el az itt élő magyarokat, ha azok tisztességesen fizetik az adókat, szorgalmasan dolgoznak és lehajtott fővel járnak. De az már sajnos zavarja őket, ha részt veszünk a kormányzásban, és kiállunk kultúránk, anyanyelvünk mellett.

Mi több mint ezer éve élünk Vajdaság területén, több száz éve az itt élő horvátokkal, szerbekkel, németekkel együtt. A vajdasági magyarság és vezetői eddig is és a jövőben is értékként kezeli a többnemzetiségű együttélést és a többnyelvűséget. Ezért elveivel összhangban a sovinizmusra nem sovinizmussal válaszol, hanem újból hitet tesz a többnyelvűség megőrzése és a békés együttélés mellett. Mi elfogadjuk, hogy Szabadka, Bácska, Vajdaság nem csupán a miénk, de erélyesen visszautasítjuk ha bárki megkérdőjelezi, hogy mi magyarok itthon vagyunk a szülőföldünkön.”

A VMSZ reméli, hogy azok a politikai szervezetek, amelyek a VMSZ törvényes és polgárbarát politikai terveit nacionalizmusnak kiáltották ki, nem csak szóban, de tetteikkel is bizonyítják, hogy a békés együttélés hívei, s követik a VMSZ példáját a vandál nyomok eltakarításában, illetve tevőlegesen hozzájárulnak a gyűlöletkeltés megakadályozásához.
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9504317

Online