Több mint 13 év után kiengedték az utolsó temerini fiút is Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2017. december 29.

 December 26-án, kedden szabadult fogságából az utolsó temerini fiú: Máriás István annak az öt fiatalnak az egyike volt, akiket 2004-ben egy szerb férfi csoportos megverése miatt ítéltek tíz-tizenöt éves börtönbüntetésre, gyilkossági kísérlet vádjával.

A most harmincnégy éves Máriás kapta a legnagyobb szabadságvesztést, az amnesztiatörvény miatt másfél évvel korábban szabadulhatott. A Délhír portál az otthonában kereste fel a férfit, aki büntetéséről és tettének okairól is beszélt a lapnak.

?Őszintén megmondom, ha most lennék abban a helyzetben, mint 2004-ben, amikor elítéltek, akkor sem gondolkodnék egy percet sem. Mert akkor sem tudtam elviselni, ha a magyar anyámat szidják, és most sem vagyok hajlandó erre. Az a férfi félmeztelenre vetkőzve ugrált a nyolcadik osztályt épphogy csak befejező kislányokra, akik ballagás után voltak ott. Szerintem akkor lennénk bűnösök, ha tétlenek maradtunk volna. Nem azzal volt a bajunk, hogy elítéltek, hanem hogy mekkora büntetést kaptunk, én tizenöt évet? ? mondta Máriás.

A bántalmazásról nem beszélt többet a férfi.

Az ítélet szerint az öt magyar fiatal 2004 júniusában félholtra verte a harminchét éves Zoran Petrovicot. Az áldozatot életveszélyes sérülésekkel, anyaszült meztelenül hagyták heverni a temerini piactérnél. Az újvidéki bíróság elsőfokú ítéletében gyilkossági kísérletnek minősítette a bűncselekményt, és háborús bűnösöknek kijáró, tíztől tizenöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a tetteseket. A legfelső bíróság 2005 októberében helybenhagyta az ítéletet, ami hatalmas felháborodást váltott ki a délvidéki magyar közvéleményben.

Az egyik elítélt, Horváth Árpád szerint áldozatuk drogkereskedő volt, aki zaklatta a helyszínen összegyűlt fiatalokat, és Horváth barátnője felé is fenyegetően megindult, így kezdődött a konfliktus.

Az ítélet jogosságát maguk a temerini fiúk sem tagadták, a kiszabott büntetés hosszát viszont sokan igazságtalannak és az egész délvidéki magyarságra nézve fenyegető döntésnek tartották ? ugyanebben az időszakban mindennapos volt, hogy magyarokat is megvernek pusztán származásuk miatt, a szerb elkövetők többnyire azonban jelentéktelen büntetésekkel úszták meg a támadásokat.  ?Figyelmeztetés volt ez a magyaroknak, hogy ne álljanak ellen a szerbeknek?  ? vélekedett az ítéletről Máriás István.

Ő a börtönben is sokszor került verekedésbe, mert a rabok hallottak ügyéről.  Az utoljára szabadult temerini fiú elmondta, azt sem hajlandó elfelejteni, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség és akkori vezetője, Kasza József nem állt ki mellettük, hanem épp a legszigorúbb büntetés kirovását kérte. ?Megvan az újságból kivágott cikk, itt valahol a papírjaim között.  Háborús bűnösök és többszörös gyilkosok voltak ott a börtönben hasonló büntetésekkel, én pedig egy verekedés miatt, mert magyar vagyok?  ? mondta a Délhírnek Máriás. A férfi jelenleg munkát keres Temerinben, de az sem tartja kizártnak, hogy külföldre megy pénzt keresni.

 

Utolsó frissítés ( 2018. februr 27. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9496949

Online