Nem javult a vajdasági kisebbség helyzete Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jnius 07.
Vajdaság Ma, 2005. június 7.

Nem javult a vajdasági kisebbség helyzete

 

 

Becsey Zsolt (EPP-ED, Fidesz) napirend előtti fölszólalása június 6-án Strasbourgban Vajdaságról

Mint az Európai Parlament vajdasági (észak-szerbiai) tényfeltáró bizottságának tagja fölhívom a figyelmet, hogy lassan féléve tett látogatásunk óta a helyzet nem javult. Különösen nem az ottani kisebbségeké.
Csupán az utóbbi néhány hétben is a Vajdaságba települt szerbek vertek véresre őshonos magyarokat pusztán azért, mert anyanyelvükön beszéltek- európai uniós nyelven!. Ez sürgetően indokolná az Európai Parlament szerbiai monitoring-tevékenységét, mind a Külügyi Bizottságban, mind a Délszláv Delegációban. Csakhogy ezt február óta hiába sürgetem.
Emellett az utóbbi hetek tisztázatlan feljelentései a vajdasági magyar vezetők ellen összehangolt politikai támadás benyomását keltik. Ezt támasztja alá az a kizárólag magyar fiatalokat sújtó, szigorának egyoldalú túlzása miatt hírhedtté vált ítélet is, amelyet Temerinben róttak ki. Háborús bűnösökkel sem bánt el még ennyire a szerbiai igazságszolgáltatás.
Mindennek oka, hogy - amint arra Parlamentünk vizsgálóbizottsága is rámutatott - a szerbiai igazságszolgáltatásban és a rendőrségben, de az állami szférában is a kisebbségek nincsenek arányosan képviselve. Emellett a belgrádi vezetés a kisebbségi oktatásra tett ígéretei végrehajtását is halogatja.
Mindez az Európai Parlament és az uniós intézmények felelősségét is fölveti. Például, mert még az Interreg tervekben sem kap a Vajdaság önálló státuszt, jóllehet - mint 1989-ig önálló tartomány - mindenben kielégíti egy NUTS II. régió követelményeit.

Becsey Zsolt
***
Becsey Zsolt a napokban egy teljes dossziét fog szétküldeni az EP Délszláv Delegációja minden tagjának - angol nyelvre lefordított háttérdokumentumokkal, iratokkal a vajdasági aktuális helyzetkép alátámasztásául.
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7334820

Online