Palicsi incidens Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. mjus 31.
Vajdaság Ma, 2005. május 31.

Palicsi incidens

Nem engedhető meg, hogy bárkit hátrány érjen a származása miatt - jelentette ki Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök a legújabb palicsi magyarverésekkel kapcsolatban a Magyar Rádiónak adott szokásos heti interjújában. A kormányfő azt mondta: Magyarország elvárja, hogy a helyi hatóságok erélyesen lépjenek fel az ügyben.

A szerbiai hatóságok pedig azt állítják - mint annyiszor korábban is -, hogy a palicsi incidens nem nacionalista indíttatású volt. A rendőrség szerint nincs semmi összefüggés a magyar közjogi méltóságok - Szili Katalin házelnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - minapi látogatása és az incidens között.

Mint ismeretes ismét magyar fiatalokat bántalmaztak Vajdaságban, mégpedig a Szabadka melletti Palicson, ahol nemrégiben tartották a szerb-magyar toleranciatábort, amelynek éppen ahhoz kellene hozzájárulnia, hogy száműzzék a nemzeti türelmetlenséget a soknemezetiségű tartományból.

Maga az incidens sajnos a már megszokott módon kezdődött, hogy "miért beszélnek magyarul, amikor ez itt Szerbia". Ezúttal egy érettségiző diáklánynak bántotta a fülét a magyar beszéd. A szerb diákok a palicsi Kisvendéglőben ünnepeltek, a magyar fiatalok pedig a vendéglő melletti padon beszélgettek. Ott érte őket a verbális támadás, hogy tűnjenek innen, mert ez Szerbia. A fiúk válaszoltak, hogy ez pedig Vajdaság. Válaszukat minden jel szerint sértésnek vette, mert barátnőivel távozott ugyan, de két osztálytársával tért vissza. A szerb fiúk sértegetni kezdték a számbeli túlerőben levő magyarokat, ám azok ennek ellenére sem engedtek a provokációnak. Végül a szerbek estek nekik. Az egyik, náluknál idősebb fiút pofonütöttek, majd a védelmére induló barátjára is rátámadtak. Egyiküket sörösüveggel fejbevertek, majdnem kiütötték a szemét. Csak az erősen vérző sérülések láttán menekültek el. Az egyik fiúnak a szeme alatt felhasadt az arca, s kórházi beavatkozásra szorult.

A sors fintora, hogy mindez éppen annál a Kisvendéglőnél történt, ahol nemrégiben Szili Katalin és Predrag Marković magyar, illetve szerb házelnök megnyitotta a toleranciatábort, s ahol a VMSZ-es vezetők a minap vendégül látták Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt szabadkai látogatásakor.

Mivel nem kétséges, hogy mind a verbális, mind a fizikai támadásnak egyértelműen nemzeti indítéka volt - hiszen nemcsak a magyar beszédet tiltották volna meg, s nemcsak Magyarországra zavarták volna a magyar fiúkat, hanem a "magyar anyjukat" is durva szavakkal illették -, a vajdasági magyar közvélemény elvárja, hogy a hatóságok az ügyben ezzel összhangban is járjanak el. A tettesek ugyanis ismertek. Kihívták a rendőrséget, s jegyzőkönyv is készült a csakis etnikainak minősíthető incidensről.

                                                                                                                                                                                         Sebestyén Imre

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7335140

Online