Beszélgetés a szabadkai magyarverés áldozataival - betondarabbal verték ki az áldozat fogait Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2014. mrcius 26.

 Ahogy arról portálunk beszámolt a hétvégén súlyosan megtámadtak és bántalmaztak egy szabadkai házaspárt, miután azok magyarul szólaltak meg.

Mi történt Önökkel a hétvégén pontosan?

Vasárnap reggel fél négy körül történt az eset. Autóval haladtunk hazafelé a kelebiai úton, a régi Zorka gyár közelében. Az út szélén állt három fiatalabb alak, olyan húsz év körüliek lehettek. Elkezdték dobálni az autónkat mindenféle kődarabokkal. Ekkor a férjem megállt, kiszállt a gépkocsinkból és kérdőre vonta őket szerb nyelven. Akkor a fiatalok szó nélkül nekiestek és elkezdtek dulakodni. Amikor megláttam, mi történt, kiszálltam én is, odaszóltam neki magyarul, hogy hagyja őket és menjünk tovább. És ekkor, amikor meghallották, hogy magyarul beszélek, akkor azt mondták: Udri mađare! (Üssétek a magyarokat!). Valamivel nekiestek a férjemnek, szétverték a száját és kiütötték hat fogát. Engem is megütöttek ököllel párszor. Utána mindannyian elszöktek. Mi pedig hívtuk a rendőrséget.

Mi történt miután kiérkeztek a rendőrök?

Elmeséltük nekik, hogy mi történt. Mutattuk a sérüléseket, illetve az autón keletkezett kárt. Összesen heten voltak, négyen később csatlakoztak ehhez a háromhoz. Úgy tudom, hogy még nem azonosították az elkövetőket. Folyik a nyomozás. Mi a jegyzőkönyvbe bediktáltuk, hogy komolyabb fizikai összeütközés addig nem történt, amíg mi nem szóltunk magyarul. A helyszínen kívül a kórházban, a házunknál, illetve a rendőrségen is egyeztettünk a belügyi szervek munkatársaival az ügy kapcsán.

Volt-e valamilyen szemtanú, aki látta a történteket?

Egy férfi családi házának magyar névtábláját is megrongálták ezek a suhancok, ez még azelőtt történhetett, hogy elkezdték dobálni az autót. Amikor a rendőrök megérkeztek a helyszínre, ő is kivonult a házból, és beszélt a rendőrökkel. Elmondta, hogy a rongálás miatt ő is feljelentést fog tenni.

Milyen állapotban van most a férje, Cs. Z.?

A kórházban ellátták a súlyos sérüléseit. Kb. nyolc öltéssel varrták össze a száját. Hat fogát kiverték, és több zúzódása van. Hát, képzeljék el, amikor egy betondarabbal verik az embert…

Korábban történt hasonló incidens a család bármelyik tagjával is?

Soha még ilyen, vagy ehhez hasonló nem fordult elő velünk. Vannak magyar és szerb barátaink egyaránt. A gyerekünk szerb tagozatú iskolába jár.

Milyen károk keletkeztek a személyautóban?

A szélvédőt beverték kővel, illetve a bal első lökhárító felett horpadt meg az autó. Belülről pedig csupa vér lett minden.

 Az áldozat a brutális támadás után:szabadkai-magyarveres2

szabadkai magyarveres1

Az eset kapcsán László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom elnöke portálunknak elmondta - Döbbenetes, hogy családokat sem kímélnek már a soviniszta csoportok. A sértettek esetleírásából egyértelműen kiderül, hogy a garázdaságon túlmenően a súlyos testi sértés nemzeti alapon történt, hiszen súlyos tettlegességig akkor fajultak a dolgok, amikor a feleség megszólalt magyarul. Világos, hogy a közbiztonsági helyzet továbbra is katasztrofális a városban és a környező települések nagy részén.

László leszögezte: Az általunk közterületekre javasolt civil, multietnikus polgárőrök megoldást jelenthetnének. Ugyanakkor, a hasonló esetekben az igazságszolgáltatásnak példás szigorral kell végre fellépnie, hogy a magyargyűlölettel táplált, félrenevelt huszonéves illetők elrettenjenek a hasonló viselkedésformától. Ha az új városvezetés és az új szerb kormány változást ígér az ország polgárai számára, köztük a délvidéki magyar közösség számára is, itt az idő, hogy meg is mutassák azt a gyakorlatban.

A Magyar Remény Mozgalom nevében mélységesen elítéljük az esetet, és követeljük mind a hét elkövető kézre kerítését, valamint szigorú ítéletet a számukra. Nem elég hangzatos, kreált statisztikákat felvonultatni a közbiztonságról. Nem elég másik városokból importálandó rendőrökkel feltölteni a helyi állományt. Ebben a helyzetben már gyökeres változásra van szükség - mondta el László Bálint.

Sz. A.

Újabb brutális magyarverés Szabadkán: Ezúttal egy magyar házaspárt ért támadás - A férjnek betondarabbal verték ki a fogait

Szabadkán ismét véres magyarellenes incidens történt a hétvégén. Erről az áldozatok hozzátartozója egy sokkoló beszámolót tett közzé a legnagyobb közösségi portálon.

"DÖBBENETES. Tisztelt szabadkai polgártársaim, megvolt a választás és nincs magyarverés? Szombat éjjel hazafelé menet fiam és a menyem másként tapasztalták".

Mint írja egy csoport fiatal a hétvégén különösebb ok nélkül megdobta azt a személygépkocsit, amelyben fia és a menye utaztak, amelytől a mozgó autón betört a szélvédő üvege. Az autó sofőrje, a későbbi sértett ekkor megállt  és megpróbálta kérdőre vonni a garázda társaságot. Az agresszív és szemmel láthatólag ittas galeri azonban nem különösebben zavartatta magát, ezt látva az autóban ülő hölgy a további konfliktus elkerülése végett megkérte férjét, hogy inkább távozzanak, tette mindezt az anyanyelvén, magyarul.

A magyar szavakat meghallva a szerb fiatalokból álló társaság még indulatosabbá vállt és ekkor egyikük kiadta a parancsot  "Udri mađare!" (üsd a magyarokat!) és mind a heten rátámadtak a házaspárra. 

A kiegyenlítetlen dulakodás során az egyik támadó felkapott egy jókora betondarabot, amellyel szájon ütötte a sértett férfit, később a kórházban derült csak ki, hogy az ütéstől az áldozat hat foga kitörött, a szája pedig súlyosan felrepedt és azt csak több öltéssel tudták ismét összevarrni. A hét támadónak még ez sem volt elég, és az áldozat feleségét is összeverték. "Mi lett volna, ha a két gyermekük is velük van?" - teszi fel a kérdést a történetet leíró hozzátartozó.

(DélHír)
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10624878

Online