Székelyzászló-ügy: hatósági fellépéssel fenyeget a román belügyminiszter Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2013. februr 07.

Székelyzászló-ügy: hatósági fellépéssel fenyeget a román belügyminiszter

 Más államok zászlóinak Románia területén való kifüggesztésével kapcsolatban helyezett kilátásba hatósági fellépést csütörtökön Radu Stroe román belügyminiszter, akit a Mediafax hírügynökség idézett.

Szerdán Victor Ponta miniszterelnök a kormányülés elején, a sajtó jelenlétében utasította a belügyminisztert arra, hogy - a megyei kormánymegbízottak (prefektusok), a rendőrség és a csendőrség mozgósításával - szerezzen érvényt a jelképhasználattal kapcsolatos román törvényeknek. A kormányfő kioktatásnak minősítette és elutasította azt,  hogy Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár szót emelt a kisebbségi jelképhasználat romániai korlátozása ellen.

Romániában az állami jelképek használatát szabályozó kormányhatározat rendelkezik más államok és a nemzeti kisebbségek jelképeinek használatáról is. 2002 márciusában kormányhatározattal egészítették ki a Románia zászlajának kitűzésére és himnuszának megszólaltatására vonatkozó 1157/2011-es kormányhatározat 23. szakaszát. Ez a román hivatalos közlöny magyar nyelvű kiadása szerint így rendelkezik: „Az országos szervezetekbe, szövetségekbe, vagy egyesületekbe tömörült etnikai kisebbségek sajátos akciókon használhatják saját megkülönböztető jeleiket”.

A székelyföldi önkormányzati képviselők azt az álláspontot hangoztatták, hogy minden, amit a törvény nem tilt, az megengedett, így a székely zászló hivatalokra való kitűzése is.

Ezt látszik igazolni a belügyminiszter kijelentése is, aki "más államok" zászlóinak használatának jogszerűségét akarja a rendőrséggel ellenőriztetni. A jogszabályok szerint ugyanis más államok lobogóit csak nemzetközi eseményeken, hivatalos ünnepeken szabad kitűzni Romániában.

(hvg.hu)

Utolsó frissítés ( 2013. februr 17. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10144794

Online