Magyarország határozott fellépést vár el a szerb hatóságoktól Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2013. februr 04.

Magyarország határozott fellépést vár el a szerb hatóságoktól

 A Magyarország Kormánya értetlenül áll a temerini, újvidéki és óbecsei magyarságot sújtó legutóbbi incidensek előtt - olvasható Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfői közleményében.
 
Az immáron rendszeressé váló magyar verések és a nemzetiségi alapon sértegető grafittik komoly aggodalomra adnak okot, kiváltképp akkor, amikor a két nemzet a történelmi megbékélés küszöbén áll. A két fél között kialakult bizalom és baráti viszony nehezen tartható fenn és építhető tovább a legutóbbi esetek alapos kivizsgálása és a hasonlók megelőzése nélkül. Ezért bízunk abban, hogy egy olyan demokratikus jogállam, mint amilyen Szerbia - melynek eltökélt szándéka az Európai Közösséghez való csatlakozás - hathatós és érdemi lépéseket tesz annak érdekében, hogy a területén élő nemzeti kisebbségek törvényes jogai a legkisebb mértékben sem csorbulhassanak.

Ennek szellemében Magyarország Kormánya határozott fellépést vár el a szerb hatóságok részéről. Azt, hogy minden egyes szóban forgó incidens kapcsán gyors és pártatlan, a "kettősmércét" nélkülöző kivizsgálásra kerüljön sor, továbbá, hogy az elkövetőket mielőbb vonják felelősségre, és hogy minden egyes ügy kimenetele széles nyilvánosságot kapjon.

A közelmúlt eseményeinek következtében az egyébként is nehéz körülmények között élő szerbiai magyar nemzeti közösség biztonságérzete a korábbinál is mélyebbre csökkent. Ezért elengedhetetlenek tartjuk, hogy a Szerb Kormány egyértelműen és határozottan foglaljon állást a nemzetiségi alapon történt incidensek esetében, ítélje el és határolódjon el azoktól, valamint, hogy biztosítsa minden eset pártatlan felderítését és széles körű nyilvánosságra hozását.
 
(MTI/OS-fidesz.hu)
Utolsó frissítés ( 2013. februr 17. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8107357

Online