A Keskenyúton Alapítvány közleménye Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2013. janur 31.

A Keskenyúton Alapítvány közleménye

A verbászi keresztállítás a teljes nyilvánosság előtt zajlott le

 A Keskenyúton Alapítvány elítéli a verbászi temetőben lévő tömegsírnál állított kereszt megrongálását.
Az alapítvány, mint a keresztállítás egyik szervezője tájékoztatja a közvéleményt, hogy a néhány szerbiai hírforrásban megjelent hírrel ellentétben a keresztállítás a teljes nyilvánosság előtt, 2012. november 3-án, a déli órákban zajlott le, mintegy ötven személy jelenlétében, a helyi katolikus templomban, a II. világháború összes délvidéki áldozatáért mondott engesztelő szentmisét követően. Az 1944-es verbászi ártatlan áldozatok emlékére szervezett megemlékezést a szervezők jó előre meghirdették, és bejelentették az önkormányzatnál. Több délvidéki párt és civil szervezet képviselője mellett jelen voltak az áldozatok leszármazottai közül is néhányan, olyanok is, akik közel hét évtizeddel a titokban végrehajtott tömegmészárlás után végre le tudták győzni félelmüket. Emlékező beszédet többek között Kiss Antal, a brüsszeli HUNINEU iroda vezetője mondott.
Az emléktáblán olvasható évszámok az ártatlan áldozatok likvidálásának (1944), és a keresztállítás (2012) évére utalnak.
A megemlékezésről több szerbiai és magyarországi országos média is beszámolt http://keskenyut.hu/page/234/art/709/akt/1/html/kegyeletadas-verbaszon.html

Budapest, 2013. január 26.
Cseresnyésné Kiss Magdolna kuratóriumi elnök

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8091325

Online