Több hely lesz, és több pénz marad Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2012. november 28.

Több hely lesz, és több pénz marad

A bejelentések szerint csaknem négy és fél ezer elítélt kap közkegyelemet – Az államkasszába hosszú távon 800 millió dinár marad

Felemás fogadtatása van a közkegyelmi törvénynek. A börtönökben érthető okokból „amnesztialáz” uralkodik, a lakosság nagy hányada pedig félelemmel teli várakozással tekint a fegyencek szabadlábra helyezése elé. A bejelentések szerint csaknem négy és fél ezer elítélt kap közkegyelemet.Köztük súlyos bűncselekményeket elkövetők is. Nem alaptalan tehát a félelem, hiszen már most naponta történnek brutális gyilkosságok, támadások, robbantgatások, mi lesz, ha több mint négyezer volt fegyenc szabadlábra kerül?

Múlt szombaton lépett jogerőre az amnesztiatörvény. A bíróságok hétfőn, illetve kedden döntöttek egyenként azoknak a szabadlábra helyezéséről, akik szerepeltek a közkegyelembe részesülők listáján. Ezt a listát a büntetés-végrehajtó intézetekből kapja a bíróság, ugyanis az intézményvezetők kötelesek azokat számba venni, akik a törvény értelmében jogosultak a közkegyelemre. Mivel a háromnapos fellebbezési időt ki kellett várni, így az első elítéltek csütörtökön, illetve pénteken hagyhatták el a börtönöket.

Szerbia összesen 29 büntetés-végrehajtási intézetéből szabadulhatnak a fegyencek. Az első körben 1100 elítélt esetéről dönt a bíróság. A napokban 190 nő kapja vissza a szabadságát (a szerbiai börtönökben összesen 250 nő raboskodik). Mindazoknak elengedik a büntetését, akik három hónapig terjedő börtönbüntetést kaptak. Azoknak, akiket háromtól hat hónapos elzárásra ítéltek, megfelezik a büntetését. A  következő kategóriát azok alkotják, akiknek negyedével csökkentik a büntetését, majd azok, akik 10 százalékos büntetéscsökkentést kapnak. Ez utóbbi kategóriába tartoznak az emberölést elkövetők, a rablógyilkosságért elítéltek és a hasonló súlyos bűncselekmény miatt börtönbe kerültek.

Az újságírók tömeges kivonulásra számítottak, ám ez elmaradt. Egyenként léptek ki a  börtönkapukon azok, akik szabadulhattak.

A kormány úgy számol, hogy az amnesztiatörvény azonnali gazdasági haszna 127 millió dinár, ennyivel marad több az államkasszában, hosszú távon pedig 800 millió dináros megtakarítást fog hozni a közkegyelem.

Azokra, akiket például a családon belüli erőszakért ítéltek el, akik kábítószer-előállításáért vagy -terjesztésért ülnek, nem vonatkozik az amnesztiatörvény, és azokra sem, akiket 30–40 évre ítéltek el súlyos bűncselekményekért. Nem kaphatnak közkegyelemet azok sem, akik az ország biztonsága vagy az emberiesség ellen elkövetett bűnökért ülnek.

A szerbiai börtönök túlzsúfoltak. Pillanatnyilag 8000-en raboskodnak valamelyik büntetés-végrehajtási intézetben. Arra vonatkozóan nincs adat, hogy hányan vannak  még, akik nem tudják megkezdeni büntetésük letöltését, mert egyszerűen nincs hely a börtönökben. Azok is folyamodhatnak közkegyelemért, akik még nem vonultak be a börtönbe. Nekik maguknak kell kérelmezni a büntetésük felülvizsgálatát.

A temerini fiúk szülei is reménykednek, hogy gyermekeik is részesülnek a közkegyelemben. Mint ismeretes, immár nyolc és fél éve börtönben van az az öt temerini fiú, akik még 2004 júniusában súlyosan bántalmazták Zoran Petrovićot.  Összesen 61 év börtönbüntetésre ítélték őket. Máriás István 15 évet, Illés Zsolt 13 évet, Szakáll Zoltán és Uracs József 11 év 6 hónapot, Horváth Árpád pedig 10 évet kapott.

Már az ítélet kihirdetésekor világos volt, hogy a súlyos testi sértés okozásáért méltánytalanul szigorú büntetést kaptak. A vád is eltúlzott: csoportosan elkövetett gyilkossági kísérlet. Az is világos, hogy politikai színezete volt az ügynek, hogy velük akartak példát statuálni.

Most az amnesztiatörvény életbe lépésével a szabadulók közül az egyik első lesz az a Miladin Kovačević, aki Amerikában félholtra vert egy egyetemi hallgatót, s aki helyett a szerb kormány kifizette az egymillió dolláros kártérítést. Ő itthon – miután Amerikából konzuli segítséggel megszökött – két év börtönt kapott.

A temerini fiúk az első kegyelemi kérvényüket az államfőhöz még 2009-ben nyújtották be. Akkor a kegyelmi kérvényt elbíráló tanácstól megtudtuk, hogy hárman számíthatnak az elnöki kegyelemre, de ketten nem. Az utóbbiak meg is kapták az elutasító választ, de Horvát Árpád,  Szakáll Zoltán és Uracs József máig nem kapott semmilyen választ a kegyelemi kérvényére. Tomislav Nikolic államfő budapesti látogatásán ígéretet tett, hogy néhány hónapon belül megvizsgálja a temerini fiúk esetét. Azt pedig cáfolta, hogy bármelyikük kegyelemi kérvényét elutasította volna. Pedig elutasította, a Máriás szülők kétségbeesve mutatták, hogy az államelnök aláírásával, október 31-i dátummal ellátva érkezett meg Nikolic aláírásával hozzájuk november első napjaiban az elutasítás.

A szülőknek semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy hamis híreket keltsenek, ha valaki azt szeretné, hogy gyermekük szabaduljon, akkor ők biztosan, hiszen már anyagilag és egészségileg is belerokkantak abba, hogy fiuk 23 évesen került börtönbe, és ha nem kap kegyelemet, és közkegyelembe sem részesül, akkor 38 évesen szabadul.

A közkegyelmi törvény mindenkire egyformán vonatkozik – állítják az amnesztiatörvény védelmezői. Ha ez így van, akkor várhatóan a temerini fiúk abba a kategóriába esnek, akiknek negyedével csökkentik a büntetésüket. Márpedig ha ez így lesz, akkor Horvát Árpád azonnal szabadulhat, Szakáll Zoltánnak és Uracs Józsefnek fél évet kell még ülnie, Illés Zsoltnak pedig még kettőt. Máriás Istvánnak viszont a csaknem hét év helyett valamivel több mint három éve marad, ha közkegyelemet kap.

Azt, hogy kinek mikor kerül az ügye a bírói tanácsok elé, illetve mikor tudja meg, hogy kapott-e büntetéscsökkentést, vagy sem, nem hozzák nyilvánosságra.

(Magyar Szó - Kabók Erika)

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9400227

Online