Megrongálták a gádori emlékhelyet Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2012. mrcius 06.

Megrongálták a gádori emlékhelyet

 Vandál támadás érte Gádoron (Gakovo) a második világháborút követően a faluba internált németek tömegsírjának emlékhelyét. A fehér márványtáblák sarkait letörték, máshol felületi sérüléseket okoztak az emléktáblákon. Az emlékhely annak a 8600 nevesített, és mintegy ezer ismeretlen áldozatnak a nyughelye fölött emelkedik, akik a gádori gyűjtőtáborban az embertelen körülményeknek és bánásmódnak estek áldozatul 1945-ben, éhen haltak, vérhasban pusztultak el, vagy agyonlőtték őket.

– Néhány napja fedeztük fel a rongálást. A vandálok iszonyatos erővel és komoly szerszámokkal eshettek neki az emléktábláknak, mert méretes darabokat sikerült letörniük a vastag márványból. Amikor bejelentettem a rendőrségen az emlékhely meggyalázását, azt a választ kaptam, hogy már értesültek az esetről. A Német Nemzeti Tanács ma foglal állást a rongálás kapcsán – nyilatkozta lapunknak Beck Antal, a zombori Gerhard Német Humanitárius Egyesület elnöke.

(Fotó: Beck Antal)
Az emlékhelyet nyolc évvel ezelőtt emelték, egy alkalommal valaki filctollal ráfirkált az emléktáblára, ezen kívül korábban nem érte egyéb támadás...
(Fotó: Beck Antal)
 
(Magyar Szó)

 

Utolsó frissítés ( 2012. jnius 11. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9400530

Online