Jogsegély a százéves asszonynak Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2012. februr 07.

Jogsegély a százéves asszonynak

Magyarországi civil szervezet próbál segíteni a szlovák állampolgárságától megfosztott Tamás Ilonának

                                          Az idős hölgy nem is gondol arra, hogy ne érezze otthon magát a szülőföldjén

Elutasította a Besztercebányai Körzeti Hivatal a rimaszombati Tamás Ilona és lánya, Tamás Anikó panaszbeadványát, amelyet az állampolgárságuk elvesztése miatt nyújtottak be. A két idős hölgy állampolgárságától való megfosztásának tényét ezzel tulajdonképpen megerősítette a hivatal. Most Az Emberi Méltóság Tanácsa próbál nekik jogsegélyt nyújtani.

Tamás Ilona – korára való tekintettel – gyorsított eljárással kapta meg a magyar állampolgárságot még tavaly áprilisban. Egészen tavaly december 2-ig abban a tudatban élt, hogy kettős állampolgár, mivel még áprilisban bejelentette az illetékes körzeti hivatalban, hogy megkapta a magyar állampolgárságot is, de a szlovákról nem kíván lemondani, mert azt az alkotmány is garantálja. Ilonka néni visszahonosításról kapott okiratot, lányát, Anikót honosították.

A hivatal válasza alapján a szülővárosukban gyakorlatilag hontalanná vált Tamás családnak egy magyarországi civil szerveződés, Az Emberi Méltóság Tanácsa próbál most jogsegélyt nyújtani, a szervezet elnöke, Lomnici Zoltán emiatt látogatott el Rimaszombatba, ahol hangsúlyozta: a nemzetközi civil szerveződés mindent megtesz, hogy a szlovákiai jogsértésekre felhívja a figyelmet, és ha mód nyílik rá, jogi segítséget nyújtson. „Civil szerveződésünknek van egy úgynevezett nemzeti méltóság programja, ennek keretében indítottuk el a segítségnyújtást. Az állandó lakhely kérdéséről és a panaszt elutasító válaszlevél után kialakult helyzetről fogunk tárgyalni a családdal. Nemcsak figyelemfelkeltésről van szó, hanem azt is megvizsgáljuk, milyen konkrét lépéseket lehet tenni a nemzetközi fórumokon” – mondta Lomnici Zoltán, a civil szervezet elnöke.

Tamás Ilona és vele élő lánya, Anikó tavaly decemberben levelet írt a rendőrségnek, ebben kijelentették: időközben megállapítást nyert, hogy nem törölték őket a szlovák állampolgárok jegyzékéből, és szlovák okmányaik máig érvényesek, önként nem hajlandóak leadni azokat. A körzeti hivatalhoz benyújtott panaszban a vonatkozó törvénnyel kapcsolatban felmerülő alkotmányos aggályokra is felhívták a figyelmet, és azt is hangsúlyozták, semmilyen határozatot sem kaptak arról, hogy elvesztették az állampolgárságukat.

Tamás Judit, Ilonka néni Magyarországon élő lánya arról is beszámolt, hogy a hivatal levelét nemrég kapták meg. Részletesen elemezték a kérdéseiket, a válasz is pontos, de a végeredmény elutasító. A hivatal következtetése az: nem bírálhatják felül az állampolgárságról szóló törvényt, erre egyedül az alkotmánybíróság hivatott. „Nem tudjuk, hogyan lesz tovább, most már jogi segítségre lenne szükségünk, de hathatós segítséget egyelőre nem kaptunk, eddig egyetlen ügyvéd sem vállalta ügyünk képviseletét” – mondta Tamás Judit.

„Először meglepett a dolog, és nem értettem, mi történik. Kezdetben nagyon bosszantott, de most már látom, hogy ez nem normális helyzet. Majdcsak jön egy ember, aki rendbe teszi ezt az ügyet. Arra nem is gondolok, hogy hontalannak tartsam magam, hogy ne érezzem otthon magam a szülőföldemen. Nekem ugyanolyan fontos a szlovák, mint a magyar állampolgárság” – fogalmazott Tamás Ilonka néni.

Az idén századik életévébe lépett tanító néni korához képest jó egészségnek örvend, s bár a vele történtek kissé megviselték, a helyzethez képest jól van. Az őt meglátogató Az Emberi Méltóság Tanácsa civil szerveződés tagjaitól az idős asszony egy vele egyidős, értékes festményt kapott ajándékba.

(Magyar Szó, Új Szó)

Utolsó frissítés ( 2012. februr 07. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10052622

Online