Fõhajtás az áldozatok elõtt Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. november 15.

Főhajtás az áldozatok előtt

Topolya a 1944- es megtorlásra emlékezett
 
Egeresi Sándor az ártatlan áldozatok emlékművénél (fotó: Lakatos János)

Tegnap délután a nyugati temetőben az 1944-es megtorlás topolyai áldozataira emlékeztek. A 3 órakor kezdődő kegyeletadás a temetőben lévő emlékműnél zajlott, s a hideg idő ellenére több, mint 50 topolyai jött el, hogy lerója kegyeletét az áldozatok emléke előtt. Az egybegyűlteket Szakmány Major Edit, a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai szervezetének elnöke Márai Sándor szavaival köszöntötte. Nagy Tibor történelemtanár röviden ismertette azokat az eseményeket, amelyek a 83 topolyai magyar kivégzéséhez vezettek, s elmondta, ennyi nevet ismerünk, de nem biztos, hogy csak ennyi áldozat volt. A megemlékezés három szónoka közül először Csonka Áron, a VMDK elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Csonka abbeli meggyőződésének adott hangot, hogy szükség van a bocsánatkérésre, szükség van az áldozatok rehabilitálására. Kovács László, a VMDP topolyai és kishegyesi szervezetének elnöke úgyszintén az áldozatok megkövetéséről szólt, és elengedhetetlennek tartja, hogy a szerb államvezetés változtasson e témához való hozzáállásán. A harmadik szónok, Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke először a vajdasági parlament 2003-as döntésére emlékeztetett, mely nem ismeri el a kollektív bűnösséget. Szavai szerint ezt a döntést sokan elfelejtették, s ma fasisztának nevezik a vajdasági magyarságot.
– Ma ismét megsértették, megbántották a vajdasági magyarságot, amikor lefasisztáztak bennünket azok az emberek, akik európernek szeretnének tűnni – mondta el, majd arról számolt be, hogy már folyamatban van a rehabilitációs törvény meghozatala. Reménye szerint ez felülírja azt a törvényt, amely megbántotta a vajdasági magyarságot, s elutasítja a kollektív bűnösség elvét.
Egeresi után Fazekas Ferenc esperes plébános mondott imát az áldozatokért, a megemlékezés pedig az emlékmű megkoszorúzásával fejeződött be. A nyugati temetőben zajló kegyeletadást követően az egybegyűltek átvonultak a parkban lévő teniszpályákhoz, és megkoszorúzták az ott lévő tömegsírt.

(Magyar Szó, L.J.)
Utolsó frissítés ( 2012. janur 05. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9406373

Online