A rongálás nem bûncselekmény? Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. oktber 22.

A rongálás nem bűncselekmény?

Vérszemet kaphatnak az ukrán radikálisok
 
Szabad prédája az ukrán szélsőségeseknek?

Az elmúlt hetekben a Kárpátalján megszokottá vált Verecke-ügy „szerencsére” csak a bírósági falak között folytatódott. Azért szerencsére, mert az elmúlt hónapokban sajnos számtalan alkalommal hagytak maguk után pusztítást és gyalázatot Verecke szent helyén a szélsőséges barbárok.
Szomorú és elkeserítő, hogy az egyik kárpátaljai bíróság most mégis ezeknek a pártjára állt. A döntés után a radikális Szvoboda (Szabadság) tömörülés tagjai azt harsogják, lám-lám, nekik van igazuk, most már akár buldózerrel is nekimehetnek a honfoglalási emlékjelünknek. Arról van szó, hogy a területileg illetékes Volóci Járási Bíróság felmentette a vádak alól az említett csoport három kárpátaljai frontemberét, akik idén februárban felgyújtották az emlékművet. A vádlottak ügyvédje azzal a beadvánnyal fordult az ítélőszékhez, hogy bűncselekmény hiányában zárja le az ügyet. A periratokban ugyanis egyetlen olyan adat sem található, mely alátámasztaná a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség tulajdonjogát, az építmény törvényszerűségét. Továbbá semmi nem bizonyítja, hogy az emlékjel bármilyen kulturális vagy történelmi értéket képvisel – érveltek a szvobodások. A bíró helyt adva argumentumaiknak, felmentő ítéletet hozott – állította saját honlapján a radikális szervezet.
Ezzel szemben, mint később kiderült, a bíróság nem zárta még le az ügyet, tehát a szvobodások megvezetik az ukrán közvéleményt. Az mondjuk fura, hogy a bíróság nem pontosított, hagytak mindenkit abban a tévhitben, hogy valóban lezárult az ügy. Ugyanakkor a KMKSZ jogi képviselője elmondta, valótlant állítanak hírportáljukon. Iljasovics Viktor arról számolt be, hogy a napokban folytatódni fog a tárgyalás.
A Szvoboda bűncselekménnyel vádolt vezetői alantas módszerektől sem riadnak vissza. A nyár folyamán a hágó tövében fekvő Verebes lakosságát próbálták fellázítani a magyarok és az emlékjel ellen. Ez szerencsére nem sikerült, sőt a település polgármestere is kiállt az építmény védelmében, mely épületként hivatalosan is be van jegyezve, de műemlékként még nincs – nyilatkozta az emlékműbirtokos kulturális szövetség jogi képviselője. Az ügyvéd szerint az eljárás során olykor érezhető volt a bíróság részrehajlása. Megkísérelték például visszaadni a vádlottaknak a tárgyi bizonyítékként lefoglalt személygépkocsit. Ezt azonban jogi úton sikerült megakadályozni, így nem tudták eltüntetni a tárgyi bizonyítékot – mondta Iljasovics Viktor. A jogi képviselő érvelése szerint a kárpátaljaiak nem vevők szélsőségesek gyalázkodásaira. Az „ideológiai importot” támasztja alá az a tény is, hogy a vádlottak közül ketten más megyék szülöttei.
Az emlékjel jogviszonya ugyanakkor még valóban rendezetlen. Ám Kovács Miklós szerint ez önmagában még senkit sem jogosíthat fel hasonló cselekményekre. A KMKSZ elnöke erről a Kárpátalja című hetilapnak beszélt: „Ez nyilvánvalóan képtelen állítás, hiszen akkor büntetlenül lehetne bárkinek megrongálni, felgyújtani átadás előtt álló gyárakat, benzinkutakat, áruházakat is csak azért, mert építtetőik, tulajdonosaik még nem szerezték be az engedélyezéshez szükséges valamennyi dokumentumot. A bírósági tárgyaláson egyébként nem ért meglepetés ezzel kapcsolatban, számítottam rá, hogy a szvobodások mindenféle papírokat próbálnak majd számon kérni rajtam, amelyek szerintük az emlékműhöz szükségesek. Inkább az volt érdekes, hogy a bíró ebben a tekintetben a vádlottak oldalára állt, tehát ahelyett, hogy a védelem erre irányuló kérdéseit leállította volna, mint a tárgyhoz nem tartozókat, maga is élénk érdeklődést mutatott az emlékmű építésének története iránt.”
Vereckénél maradva, a Volóci Járási Bíróság után a rendőrség sem kifejezetten a magyarok oldalára állt. Közölték, nem indítanak nyomozást a vereckei magyar honfoglalási emlékmű idén augusztusban történt rongálása ügyében, mert hatósági vélemény szerint az ukrán állami címernek az emlékjelre való felszerelése nem minősül rongálásnak…

(Magyar Szó, Dunda György)

Utolsó frissítés ( 2012. janur 04. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10051253

Online