Vörös festék a kereszten Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. oktber 10.

Vörös festék a kereszten 

Egy rehabilitálás és egy üzenet

Öt év után fogadta el Teleki Júliának a családja rehabilitációjára vonatkozó kérelmét az Újvidéki Felső Bíróság. A szeptember 20-án megtartott zárótárgyalás után hozott végzést október 7-én kapta kézhez. A hármas bírói tanács Vesna Sladojević elnök, Stevanka Batak és Jasmina Divnić tagok a szerbiai rehabilitációs törvény vonatkozó rendelkezései alapján hozta meg pozitív döntését.

E szerint Teleki (Szabó) Julianna, Szabó Ferenc, Szabó (Kovács) Ágnes, Hegedűs (Szabó) Mária, ifj. Szabó Ferenc, Bánszki (Szabó) Matild és Kovács Simon „az üldözések és az erőszak áldozatai voltak, politikai és ideológiai okokból”.

A vörös festékkel leöntött kereszt (Magyar Televízió)

– Nagyon vártam ezt a napot, és sajnálom, hogy a családomból már senki sem érhette meg, hogy rehabilitálták az 1944. október végén ártatlanul megkínzott, kivégzett édesapámat, és bennünket: édesanyámat, anyai nagyapámat, két nővéremet, bátyámat és engem. Családunk, mint annyi sorsüldözött csúrogi magyar tragédiája, 1945. január 23-án kezdődött, amikor kiűztek házainkból és koncentrációs táborba hajtottak – mondta el tegnap lapunknak Teleki Júlia.

Teleki Júlia a hozzátartozóinak rehabilitálása után a csúrogi tömegsírnál tett tiszteletet őse vélt sírjánál, és döbbenten vette tudomásul, hogy a májusban felállított keresztet valaki(k) vörös festékkel öntötte(ék) le.

A vörös festék végigcsorgott a kereszten, feliraton: „Vérrel, könnyel szentelt hely ez, tanúsítja ez a kereszt! 1944–2011.”

– Megborzadtam, amikor megláttam. Vajon mit jelent ez az üzenet? Mintha véres lenne ez a kereszt... Nem hiszem, hogy ezt kiskorúak követték el, vagy ha azok, akkor valakinek a felbujtására. Nem tudom, hogy mikor történhetett, augusztus végén, amikor egy zarándokcsoporttal az általunk kijelölt kegyhelyen jártunk, még minden rendben volt. Ez az eset után nem tudom, hogy mikor valósulhat meg legnagyobb álmunk, hogy szeretteink kényszer-nyugvóhelyén emlékpark létesüljön maradandó síremlékkel. Majd ha vörös festék helyett a bocsánatkérés koszorúja lesz a kereszten, akkor rehabilitálnak bennünket igazából.

Az esetet nem jelentettem külön a rendőrségen, hiszen eddig sem volt méltó foganatja. A folyamatosan bekövetkezett keresztgyalázásoknak csak intézményesen lehetne elejét venni. Szeretném, hogy Csúrogon, a dögtemetőben levő tömegsír helyén engedélyeznék az emlékmű felállítását, park létesítését – mondta Teleki Júlia.

(Magyar Szó, S. T. G.)

 

Utolsó frissítés ( 2011. oktber 10. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9610898

Online