A feszültség szítása folytatódik Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. szeptember 28.

A feszültség szítása folytatódik

(A VMDP körzeti szervezetének közleménye)

Két évtizednyi következetes politikai tevékenységgel a hátunk mögött normális esetben talán mondani sem kellene, hogy a VMDP elítél minden, a békés társadalmi- és közéletet veszélyeztető erőszakot és fenyegetést.
Ezt most mégis hangsúlyozni kell, ugyanis az elmúlt napok újabb incidensei jelzik, hogy Temerinben – elsősorban a fiatalok körében - tovább folytatódik a nemzetek közötti feszültségszítás. Mindez nem új jelenség, hanem egy olyan folyamat része, amely kisebb-nagyobb intenzitással az 1990-es évek második fele óta tart. Az elmúlt tizenöt év során nem volt egyetlen olyan év sem, hogy Temerinben magyar nemzetiségű felnőttek vagy fiatalok ellen ne követtek volna el támadást. A magyarellenes gyűlöletkeltő falfirkák általunk regisztrált száma soktucat. Az oktatási és kulturális intézményeink elleni meg-megújuló provokációk sem mentek és mennek ritkaság számba.
Mindez, miként az is, hogy e jelenségek ellen az elmúlt másfél évtizedben bűnüldöző szervek a legtöbb esetben csupán ímmel-ámmal léptek fel, s a szabálysértéseket és bűncselekményeket nem kezelték súlyuknak megfelelően – miként erre az elmúlt évek során többször rámutattunk –, csak egyféleképpen értelmezhető: a magyarok, s azon belül a temeriniek ellen jól átgondolt, politikailag motivált pszichológiai nyomásgyakorlás folyik.
Mint minden agresszió, amely nincs a lehető leggyorsabban és hatékonyan megtorolva a törvény őrei által, sőt nem egyszer az ügyészek és bírák összekacsintására és jóindulatra is számíthat, a korábbi években túlságosan is tolerált magyarellenes huliganizmus igen gyorsan kitermelte a maga ellenmérgeit a magyar fiatalok azon csoportocskái körében, amelyek deviáns viselkedésre hajlamosak.
Abban az elfogultságban, ahogyan a szerb tájékoztatási eszközök lereagálták a két héttel ezelőtti temerini szerbverést, s ahogyan hiszterizálták a közvélemény egyébként is idegengyűlöletre hajló részét, világosan felismerhetők a mögöttes kisebbségellenes politikai szándékok, miként a szélsőséges Obraz felvillanyozott szenvedélyű aktivitásában is. (Mellesleg azon is érdemes volna elgondolkodni, milyen lehetséges üzenete van annak, hogy – feljelentőként – képbe került a háborús bűnökkel vádolt Mladić tábornok egykori testőre is.)
Végezetül: ha a számtalan magyarverés közül csak kettő-három kapott volna, és csupán feleekkora publicitást, a szerbiai társadalom önismeret és tolerancia dolgában talán nem volna olyan katasztrofális helyzetben, mint amilyenben nap mint nap látjuk, s elszenvedni kényszerülünk.

Temerin, 2011. szept. 27.

Csorba Béla
a VMDP körzeti szervezetének elnöke

(Vajdaság Ma)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9609849

Online

Jelenleg 6 vendég online