Gubík már nem szlovák állampolgár Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. szeptember 01.

„Gubík már nem szlovák állampolgár”

Ha hivatalos értesítést nem kap, fellebbezni sem tud – Bejelentette magyar állampolgárságát, büntetést mégis kiróhatnak rá

 A pozsonyi belügyminisztérium szerint Gubík László, a kedvezményes magyar honosítását nyilvánosan vállaló lévai helyi MKP-vezető elvesztette szlovák állampolgárságát – írta tegnap a pozsonyi Új Szó. Az újság szerint nem biztos, hogy erről Gubík hivatalos végzést kap, így fellebbezni is nehéz lesz. Gubík László a belügyi tárca szerint döntésének hivatali bejelentése ellenére is pénzbírságot kaphat.

Korábban Gubíkot a nyitrai körzeti hivatal felkérte, hogy töltse ki a szlovák állampolgárság elvesztésének bejelentésére szolgáló nyomtatványt, és küldje vissza szlovák iratait. Gubík a nyomtatványt kitöltetlenül küldte vissza, szlovák irataitól nem vált meg, válaszában azt írta a hivatalnak: szlovák állampolgárságáról nem akar lemondani, s így az alkotmány értelmében azt el sem vesztheti. „Ha kitöltöttem volna a nyomtatvány, ezt úgy értelmezhették volna, hogy önként válok meg állampolgárságomtól, ami nem igaz” – mondta lapnak a fiatal politikus.

A minisztérium szerint mindegy, Gubík mit válaszolt, már nem szlovák állampolgár. Arra a kérdésre, hogy erről a tényről kap-e hivatalos értesítést, a tárca szóvivője nem tudott egyértelmű választ adni. Grendel Gábor szóvivő később azt írta a lapnak: „a belügyminisztérium megvárja Gubík László hivatalos válaszát, majd levélben értesíti a további lépésekről”. Hivatalos értesítés nélkül viszont Gubík aligha tudna fellebbezni – pedig az első, honosítását nyilvánosan vállaló szlovákiai magyarnak ez feltett szándéka. „Ha megkapom írásban is a határozatot, mindenképpen indul a jogi procedúra” – erősítette meg az Új Szónak Gubík.

Mivel Gubík hivatalosan bejelentette magyar honosítását, a törvény szerint nem kaphatna pénzbírságot. A belügy viszont másként látja a helyzetet. „Bárki, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, köteles ezt a tényt hivatalosan bejelenteni, ennek értelmében ki kell töltenie a minisztérium által kiadott nyomtatványt is. Amennyiben ennek nem tesz eleget, több mint 3000 eurós pénzbírságot kockáztat” – mondta a lapnak a belügyi szóvivő.

(MTI, Magyar Szó)

 

Utolsó frissítés ( 2013. februr 17. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10145055

Online