Megcsúfolták a vereckei emlékmûvet Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. augusztus 29.

Megcsúfolták a vereckei emlékművet

Az ukrán nacionalisták rongálásban élik ki hazafiasságukat
 

A magyarellenes ukrán nacionalisták fantáziá­ja a nullával egyenlő, akiknek nem elég egyszer elkövetni ízléstelenül gusztustalan tettüket, ragaszkodnak ahhoz, hogy azt többször is megtegyék – kommentálta a Magyar Hírlapnak Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a hírt, miszerint ismét ukrán címert szerelt a nacionalista Szvoboda párt a vereckei magyar honfoglalási emlékműre az ukrán függetlenség napján. Hangsúlyozta, miután nem ez az első eset, hogy a párt hasonlóan jár el, e sorozat egyre élesebben felveti a kérdést, hogy az ukrán államhatalmi szervek miért döntöttek úgy, hogy ezt a mostani esetet is tétlenül nézik, táptalajt adva a magyarellenességnek.

Tettéről a Szvoboda kárpátaljai szervezete a nacionalisták szócsövének számító Zakarpattya.net.ua ungvári hírportálon számolt be tegnap. A fényképeken jól kivehető a honfoglalási emlékmű tetejére rögzített, háromágú szigonyt ábrázoló, fémből készült ukrán állami címer és a rendezvény tucatnyi, pártzászlókat és ukrán nemzeti lobogókat lengető részvevője is.

Ukrán nacionalisták két éve már elhelyeztek ugyanott egy hasonló „műalkotást”, amelyet az illetékes hatóságok tíz nap elteltével távolítottak el. A Szvoboda három kárpátaljai vezére pedig idén februárban saját kezűleg gyújtott máglyát autókerekekből az emlékmű tövében. Bár őket akkor tetten érték, alig másfél hónap múlva újabb támadás érte az emlékhelyet, melyre akkor fehér festékkel horogkereszteket és nácibarát UPA (Ukrán Felkelő Hadsereg) feliratot mázoltak egy a közelben tartott, ugyancsak szvobodás rendezvény idején.

(Magyar Hírlap, OJ)

Utolsó frissítés ( 2011. augusztus 29. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10052095

Online