Dokumentumok
Molotov-koktélt dobtak a KMKSZ székházára Ungváron Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2017. februr 27.

 Ismeretlenek vasárnap hajnalban gyúlékony folyadékot tartalmazó palackot dobtak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájának épületére Ungvár belvárosában, a megyei rendvédelmi szervek azonnal reagáltak az esetre.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője az MTI-nek telefonon megerősítette, hogy garázda cselekményt követtek el a KMKSZ ungvári székháza ellen a hajnali órákban. Az épületben komolyabb kár nem keletkezett.

 Nagyon örülök annak, hogy a rendvédelmi szervek igen operatívan reagáltak a történtekre  ? tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a történteket a hatóságok gyorsan kinyomozzák, és az eset nem okoz kárt az ukrán-magyar kapcsolatokban.  (MTI)

Utolsó frissítés ( 2018. februr 27. )
 
Magyar nyelvû helységnévtáblát rongáltak meg Bánátban Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2016. mrcius 09.
 Összefirkálták a közép-bánsági Bocsár település magyar helységnévtábláját. 
 
A Törökbecse mellett fekvő falucska táblájának magyar felirata zavarhatott egyeseket, ezért azt megrongálva, fekete graffitivel a Srbija szót írták rá cirill betűkkel, csak, hogy az 1400 lelket számláló település mintegy 10 százaléknyi megmaradt szórványmagyarsága még véletlenül se feledje el melyik országban is élünk. 

Az esztelen soviniszta rongálás is csak annak a bizonyítéka, hogy bár a bánsági szórvány egyre inkább fogyatkozik, mégis akadnak olyan elvakultan gyűlölő szélsőségesek ebben az országban, akiket zavar, hogy századok óta Délvidék minden településének, folyójának, dombjának, fasorának és még dűlőútjának is megvan a saját tisztességes magyar neve, amelyeket jóval azelőtt kaptak, míg mielőtt a magyarellenességtől túlcsorduló táblarongálók erre a világra születtek volna, ahol most helységnévtáblákon hirdetik, hogy mely országban is élünk. 
 
(delhir.rs)
 
Eltávolították az aracsi pusztatemplomnál felállított kereszteket és kopjafákat Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2015. oktber 30.
 A Tartományi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai eltávolították az aracsi pusztatemplom mellett felállított és felszentelt emlékkereszteket, kopjafákat – jelentette a Délhír portál.

Az illetékes szervek tájékoztatása szerint az említett tárgyakat az Intézet tájidegennek nyilvánította.
 
Az állami tulajdonban levő aracsi pusztatemplom kiemelt fontosságú szerbiai műemlék. A vajdasági magyarság egyik fő jelképének és szakrális helyszínének számít. A Magyar Nemzeti Tanács 2013-ban kiemelt jelentőségű műemlékké nyilvánította.

Az Aracs Pusztatemplom Polgárok Társulása 2002-ben állított fel faragott keresztet és kopjafát a helyszínen, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig 2004-ben keresztet és haranglábat. Ezeket most a talapzatukból eltávolították, és halomba dobálták a földön – fogalmaz a Délhír.
 
 
(RTV)
Utolsó frissítés ( 2015. oktber 30. )
 
Eltörölték a csúrogi, mozsori és zsablyai magyarok kollektív bûnösségét Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2014. november 06.

 Csütörtökön megszületett a kormányrendelet, amellyel a szerb kormány hatályon kívül helyezte a Csúrog, Mozsor és Zsablya magyar lakosságára kirótt kollektív bűnösség terhét. Ezt Aleksandar Vučić kormányfő erősítette meg vasárnap Szabadkán. Vučić részt vett a Zentai úti temetőben a Vergődő madár emlékműnél megtartott rendezvényen, amelyen a 1944-ben ártatlanul kivégzett áldozatokról emlékeztek meg.

A Szerbiai Képviselőház tavaly fogadta el a határozatot, amely elítéli a vajdasági magyarok kollektív bűnösségét, most megszületett a kormányrendelet, vagyis ennek a témának a végére pont került, nyilatkozta Vučić a Magyar Szónak, majd hozzátette, hogy az általános jogelv értelmében nem létezi kollektív bűnösség, az elkövetett bűnökért egyéneknek kell felelniük. A lehető legnagyobb vétek egy egész nemzetet felelőssé tenni valamilyen bűncselekmény elkövetéséért, nyomatékosította Vučić.

(Magyar Szó)

 
Ismét magyarellenes hirdetõtábla jelent meg Topolyánál Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2014. oktber 16.

 Magyarellenes feliratot tartalmazó óriásplakátot állítottak fel Topolya határában, a nemzetközi autóút felé vezető forgalmas út mentén, jelenti az RTV.

„Eladom a házamat a topolyai magyar fasiszták és bűnözők nyomása miatt” – áll a vasszerkezetre erősített és betonalapozásba állított táblán. A felirat szerint a táblát állító személy Szerbiából kíván elköltözni, ezért válna meg ingatlanjától, majd végül piros betűkkel az „éljen a baráti Oroszország” felirat látható.

A mostani már a második ilyen eset Topolyán. Decemberben Svetozar Martinović helyi lakos már állított táblát hasonló felirattal. Akkor egy hétig volt látható a magyarellenes tábla, amelyet végül a helyi önkormányzat távolíttatott el.

Martinović egyébként montenegrói nemzetiségű, felesége magyar és három gyermeke is folyékonyan beszél magyarul, közli az RTV.

(VajdaságMA)

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 10 - 18 / 1104

Számláló

Látogatók: 8113269

Online

Jelenleg 8 vendég online