Dokumentumok
Kit zavar a Krivaja Kft.? Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2014. prilis 27.

Krivaján a helyi mezőgazdasági vállalat biztosítja az áramot és a távfűtést a falu számára – A cég odaajándékozná a trafót és a hőtelepet, de az senkinek sem kell – Ismeretlenek horogkeresztet festettek a cég tábláira és felgyújtották a szalmatárolóit

A Krivaja Kft. a közelmúltban új hirdetőtáblákat helyezett ki Topolyán, valamint a Topolyát Krivajával összekötő út mentén. A cég fejlődik, növekszik az áruforgalma, és a táblák szükségessé váltak, hogy a vállalatba tartó kamionok könnyeben célba találjanak. Az új táblák nagy részét ismeretlenek átfirkálták, és horogkereszteket rajzoltak rájuk. A vállalat egy név nélkül nyilatkozó illetékesétől megtudtuk, hogy ez a kilencvenes éveket idéző tett nem egyedi, sőt, ez csak a jéghegy csúcsa.

Kezdjük ott, hogy két évvel ezelőtt egy magyarországi ügyvezető igazgató vette át az akkor csőd előtt álló mezőgazdasági vállalatot. Az új igazgató nem kezdett bele az ilyenkor szokásos létszámcsökkentésebe, a cégnek ma is 179 dolgozója van, akik tisztességesnek mondható fizetést kapnak. Azóta folyamatosan fejlődnek, s ma már milliós nagyságrendű forgalmuk van.

A furcsaságok ott kezdődnek, hogy a mezőgazdasági vállalat eredeti tevékenységén kívül kénytelen olyan dolgokkal is foglalkozni, amihez semmi köze. A szocialista érából származó hagyaték, hogy az akkor még szövetkezetként működő cég látta el árammal Krivaja települést, valamint a falucska távfűtési rendszere is a cég hőtelepére lett rácsatlakoztatva. Az előző tulajdonos megpróbálta rendezni ezt a kusza helyzetet, ám sikertelenül, a krivajaiak azóta is a vállalaton keresztül kapják az áramot. A cég illetékesének elmondása szerint nagy részük egyáltalán nem fizeti a számláit, idáig több mint kétmillió dinár tartozás halmozódott fel. A vállalat nem kapcsolhatja le őket, mert már az is alkotmányellenes, hogy tőle kapják az áramot. A Krivaja Kft. felajánlotta a krivajai helyi közösségnek és a Szerbiai Villanygazdaságnak (EPS), hogy ingyen vegyék át a trafót, ám erre egyikük sem hajlandó. A hőteleppel is hasonló a helyzet, a helyi közösség hallani sem akar róla. Topolya község önkormányzata megpróbál közvetíteni e két ügyben, ám az EPS-től idáig nem kaptak érdemleges választ, mondta el Kókai Mernyák Melinda, Topolya  község polgármestere. 14 millió dinárért hajlandóak lennének kiépíteni egy új trafót, ám ez túl magas ár. Az önkormányzat most arra próbálja rávenni a krivajai helyi közösséget, hogy adományként fogadják el a trafót és a hőtelepet. Hogy mi lesz az eredmény, az kiderül, mindenesetre a Krivaja Kft. május elsején le fogja kapcsolni trafót, tudtuk meg az illetékestől.

Az áram és a távfűtés körüli hercehurca mellett a céget folyamatosan különböző támadások és fenyegetések érik ismeretlenek részéről. Harmati Istvánt, a Krivaja Kft. igazgatóját is megfenyegették, a vállalat krivajai épületén a többi között olyan feliratok jelentek meg, hogy „Harmati fašisto” (Harmati, te fasiszta), valamint „mađari i šiptari marš iz bele kuće“ (magyarok és siptárok takarodjatok a fehér házból).

Ez maradt a több ezer szalmabálából (Fotó: Lakatos János)

A Krivaja Kft. név nélkül nyilatkozó illetékese szerint ezek az esetek azzal is összefügghetnek, hogy nem hajlandók tovább fizetni a polgárok számláit. Sajnos, a fenyegetőzések nem korlátozódtak a feliratokra, ismeretlenek gyakorta kilopják a vállalat traktoraiból az üzemanyagot, és egy alkalommal fegyverrel fenyegették meg a vállalat portását. Az ügyet a rendőrségnek is jelentették, de azt a választ kapták, hogy nem igazi pisztolyról volt szó. Két hete viszont ismeretlenek igazi gyufával felgyújtották a cég Pilákon található szalmatározóját. Az ott lévő pár ezer szalmabála mintegy 24 órán keresztül égett, a kár tetemes. Személyi sérülés szerencsére nem történt, ám most hétvégén az épen maradt tárolót is felgyújtották.

Gyűlöletet szító feliratok, sorozatos fenyegetések és szándékos gyújtogatások – ezekkel kell nap mint nap szembenéznie a Krivaja Kft. dolgozóinak. Elképzelhető, hogy dühös polgárok próbálnak így bosszút állni az áram és a távfűtés miatt, de lehet, hogy többről van szó. Talán kiderül, ha kézre kerülnek az elkövetők, de ebben az országban semmi sem biztos. Az elkövetők egyelőre ismeretlenek.

(Magyar Szó)

 

Utolsó frissítés ( 2014. prilis 27. )
 
Elfogták a szabadkai házaspárra támadó személyeket Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2014. prilis 07.

 Elfogták azokat a fiatalokat, akik tíz nappal ezelőtt egy házaspárra támadtak Szabadkán. A párt március 23-án reggel támadták meg az egykori Zorka vegyiműveknél.A férfit egy betondarabbal verték fejbe. A rendőrség most felfedte a bűncselekmény körülményeit, és megtette a megfelelő intézkedéseket a feltételezett támadókkal szemben – áll közleményükben. Feljelentést tettek a 18 és 20 éves vádlottak, valamint két kiskorú személy ellen – mindannyian szabadkai illetőségűek.

Azzal terhelik őket, hogy rövidebb szóváltás után megtámadtak két személyt, és az egyiküknek súlyos sérüléseket okoztak – olvasható a tájékoztatásban.

(Pannon RTV)
 
"Golyót kapsz a fejedbe!" - Halálos fenyegetést kapott Bozóki Antal Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2014. mrcius 26.
 "Halálos fenyegetést nem kap az ember mindennap. Ha sajnálatos módon, egyszer mégis bekövetkezik az életében ilyesmi, azt alighanem komolyan kell vennie. Még annak is, akinek nem a félelem a legalapvetőbb jellemvonása. Sőt: annak talán még inkább.

Bozóki Antal újvidéki ügyvédet tíz nappal ezelőtt az óverbászi bíróság épületében fenyegették meg, egy tárgyalást követően, amint éppen elhagyta a termet. A 68 éves jogászhoz intézett „Golyót kapsz a fejedbe!” mondat összesen három ízben hangzott el, kétszer magyarul, egyszer pedig szerb nyelven.  A megfélemlítést egy olyan személy tette, akit Bozóki Antal már korábban is ismert, mivel az illető családja maga bízta meg őt egy rehabilitálási ügy lefolytatásával. A fenyegetőző anyját a kérdéses napon tanúként idézték be egy másik (de hasonló jellegű) eljárás keretében az óverbászi bíróságra. A tárgyalóteremben néhány szerbül beszélő ismeretlen személy is jelen volt, akik közül az egyik tettlegességgel fenyegetőzött, amikor az ügyvéd a tárgyalóterembe visszatérve jelezte/jelentette az eljárást vezető bírónak a megfélemlítésére tett kísérletet. 

Március 10-én egy olyan embert fenyegettek meg, aki már több évtizede markánsan jelen van a vajdasági magyar közéletben, és aki nem csupán praktizáló ügyvédként, hanem jogtudósként, a kisebbségi lét kiváló ismerőjeként, civil szervezeti érdekvédőként is tevékenykedik. Az elmúlt években pedig az úgynevezett „temerini fiúk” néven elhíresült incidensek bírósági ügyében képviselte először „az ötök”, majd pedig látta el „a hetek” közül két fiatalnak a védelmét.
Az újvidéki jogász megfélemlítésekor az egyik szerbül beszélő („történész”) ezeket az emlékezetes temerini ügyeket is felhozta, mondván: „Tudjuk, hogy te védted a temerini magyarokat is, akik megverték a szerb fiatalokat!” (Bozóki Antal természetesen ezentúl is ellátja majd a két fiatal védelmét – a „hetek” bírósági ügyének tárgyalása ugyanis hamarosan megkezdődik. A szabadlábon védekező hét fiatalt április 22-ére rendelték be a szabadkai bíróságra.)"
 
Részlet Bozóki Antal blogján megjelent cikkből.

(bozokiantal.blogspot.com)

Utolsó frissítés ( 2014. mrcius 26. )
 
Beszélgetés a szabadkai magyarverés áldozataival - betondarabbal verték ki az áldozat fogait Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2014. mrcius 26.

 Ahogy arról portálunk beszámolt a hétvégén súlyosan megtámadtak és bántalmaztak egy szabadkai házaspárt, miután azok magyarul szólaltak meg.

Mi történt Önökkel a hétvégén pontosan?

Vasárnap reggel fél négy körül történt az eset. Autóval haladtunk hazafelé a kelebiai úton, a régi Zorka gyár közelében. Az út szélén állt három fiatalabb alak, olyan húsz év körüliek lehettek. Elkezdték dobálni az autónkat mindenféle kődarabokkal. Ekkor a férjem megállt, kiszállt a gépkocsinkból és kérdőre vonta őket szerb nyelven. Akkor a fiatalok szó nélkül nekiestek és elkezdtek dulakodni. Amikor megláttam, mi történt, kiszálltam én is, odaszóltam neki magyarul, hogy hagyja őket és menjünk tovább. És ekkor, amikor meghallották, hogy magyarul beszélek, akkor azt mondták: Udri mađare! (Üssétek a magyarokat!). Valamivel nekiestek a férjemnek, szétverték a száját és kiütötték hat fogát. Engem is megütöttek ököllel párszor. Utána mindannyian elszöktek. Mi pedig hívtuk a rendőrséget.

Mi történt miután kiérkeztek a rendőrök?

Elmeséltük nekik, hogy mi történt. Mutattuk a sérüléseket, illetve az autón keletkezett kárt. Összesen heten voltak, négyen később csatlakoztak ehhez a háromhoz. Úgy tudom, hogy még nem azonosították az elkövetőket. Folyik a nyomozás. Mi a jegyzőkönyvbe bediktáltuk, hogy komolyabb fizikai összeütközés addig nem történt, amíg mi nem szóltunk magyarul. A helyszínen kívül a kórházban, a házunknál, illetve a rendőrségen is egyeztettünk a belügyi szervek munkatársaival az ügy kapcsán.

Volt-e valamilyen szemtanú, aki látta a történteket?

Egy férfi családi házának magyar névtábláját is megrongálták ezek a suhancok, ez még azelőtt történhetett, hogy elkezdték dobálni az autót. Amikor a rendőrök megérkeztek a helyszínre, ő is kivonult a házból, és beszélt a rendőrökkel. Elmondta, hogy a rongálás miatt ő is feljelentést fog tenni.

Milyen állapotban van most a férje, Cs. Z.?

A kórházban ellátták a súlyos sérüléseit. Kb. nyolc öltéssel varrták össze a száját. Hat fogát kiverték, és több zúzódása van. Hát, képzeljék el, amikor egy betondarabbal verik az embert…

Korábban történt hasonló incidens a család bármelyik tagjával is?

Soha még ilyen, vagy ehhez hasonló nem fordult elő velünk. Vannak magyar és szerb barátaink egyaránt. A gyerekünk szerb tagozatú iskolába jár.

Milyen károk keletkeztek a személyautóban?

A szélvédőt beverték kővel, illetve a bal első lökhárító felett horpadt meg az autó. Belülről pedig csupa vér lett minden.

 Az áldozat a brutális támadás után:szabadkai-magyarveres2

szabadkai magyarveres1

Az eset kapcsán László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom elnöke portálunknak elmondta - Döbbenetes, hogy családokat sem kímélnek már a soviniszta csoportok. A sértettek esetleírásából egyértelműen kiderül, hogy a garázdaságon túlmenően a súlyos testi sértés nemzeti alapon történt, hiszen súlyos tettlegességig akkor fajultak a dolgok, amikor a feleség megszólalt magyarul. Világos, hogy a közbiztonsági helyzet továbbra is katasztrofális a városban és a környező települések nagy részén.

László leszögezte: Az általunk közterületekre javasolt civil, multietnikus polgárőrök megoldást jelenthetnének. Ugyanakkor, a hasonló esetekben az igazságszolgáltatásnak példás szigorral kell végre fellépnie, hogy a magyargyűlölettel táplált, félrenevelt huszonéves illetők elrettenjenek a hasonló viselkedésformától. Ha az új városvezetés és az új szerb kormány változást ígér az ország polgárai számára, köztük a délvidéki magyar közösség számára is, itt az idő, hogy meg is mutassák azt a gyakorlatban.

A Magyar Remény Mozgalom nevében mélységesen elítéljük az esetet, és követeljük mind a hét elkövető kézre kerítését, valamint szigorú ítéletet a számukra. Nem elég hangzatos, kreált statisztikákat felvonultatni a közbiztonságról. Nem elég másik városokból importálandó rendőrökkel feltölteni a helyi állományt. Ebben a helyzetben már gyökeres változásra van szükség - mondta el László Bálint.

Sz. A.

Újabb brutális magyarverés Szabadkán: Ezúttal egy magyar házaspárt ért támadás - A férjnek betondarabbal verték ki a fogait

Szabadkán ismét véres magyarellenes incidens történt a hétvégén. Erről az áldozatok hozzátartozója egy sokkoló beszámolót tett közzé a legnagyobb közösségi portálon.

"DÖBBENETES. Tisztelt szabadkai polgártársaim, megvolt a választás és nincs magyarverés? Szombat éjjel hazafelé menet fiam és a menyem másként tapasztalták".

Mint írja egy csoport fiatal a hétvégén különösebb ok nélkül megdobta azt a személygépkocsit, amelyben fia és a menye utaztak, amelytől a mozgó autón betört a szélvédő üvege. Az autó sofőrje, a későbbi sértett ekkor megállt  és megpróbálta kérdőre vonni a garázda társaságot. Az agresszív és szemmel láthatólag ittas galeri azonban nem különösebben zavartatta magát, ezt látva az autóban ülő hölgy a további konfliktus elkerülése végett megkérte férjét, hogy inkább távozzanak, tette mindezt az anyanyelvén, magyarul.

A magyar szavakat meghallva a szerb fiatalokból álló társaság még indulatosabbá vállt és ekkor egyikük kiadta a parancsot  "Udri mađare!" (üsd a magyarokat!) és mind a heten rátámadtak a házaspárra. 

A kiegyenlítetlen dulakodás során az egyik támadó felkapott egy jókora betondarabot, amellyel szájon ütötte a sértett férfit, később a kórházban derült csak ki, hogy az ütéstől az áldozat hat foga kitörött, a szája pedig súlyosan felrepedt és azt csak több öltéssel tudták ismét összevarrni. A hét támadónak még ez sem volt elég, és az áldozat feleségét is összeverték. "Mi lett volna, ha a két gyermekük is velük van?" - teszi fel a kérdést a történetet leíró hozzátartozó.

(DélHír)
 
Kedvtelésbõl ütnek-vernek, akit érnek Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2014. februr 10.

  Egy ötfős adai banda garázdálkodik a zentai éjszakában – A megvert fiatalok szülei a rendőrség mellett az önkormányzathoz és a sajtóhoz fordultak elkeseredésükben – A hatóságok erélyesebb fellépésére lenne szükség, addig, amíg nem történik nagyobb baj.

Az elmúlt hétvégén, szombatról vasárnapra virradó hajnali három órakor a zentai buszállomás közelében ballagott hazafelé három helybeli fiatalember S. P., P. Á. és O. I., amikor mellettük megállt egy szürke színű autó, öt adai szerb fiatalemberrel, közülük négyen kiszálltak, és különböző kérdéseket tettek fel a három gyanútlan kiskorúnak, majd a választól függetlenül nekik estek, és agyba-főbe verték őket.

Az ötfős csoport egyik tagja, amikor hallotta, hogy ketten magyarul beszélnek, az autóból vaskos szidásokat eresztett meg: „a magyar anyátokat…” és hasonlók.

Még O. I. járt a legjobban, bár nem tudott társai segítségére sietni a begipszelt karjával, de a kemény gipszet maga elé tartva az ütések zömét sikerült kivédenie. Ennek ellenére ő is megsérült a fülén, és a gipszkötése is betört.

P. Á. is próbált védekezni, de ketten támadtak rá, az ütésektől az arcát elborította a vér, a térdén is megsérült, többször belerúgtak. Amikor fel akarta venni a földre esett telefonját, a fejéhez szorítottak egy pisztolynak látszó tárgyat, és ráparancsoltak, nehogy beárulja őket, mert kinyírják az egész családját. Távozóban még az autó kormánykerekénél ülő megkérdezte a többieket, hogy áthajtson-e rajtuk autóval.

Addig kellene megállítani dühöngő őrülteket, amíg nem késő, amíg nem történik nagyobb baj, maradandó sérülés, mert már nyilvánvaló, hogy a banda vérszemet kapott. Néhány „sikeres akció” után már nem félnek senkitől, de nem találomra választják ki áldozataikat, és ügyelnek arra, hogy biztosítva legyen a túlerő az ő oldalukon.

A buszállomásnál történt incidens előtt fél órával az Európa pékség közelében ugyanez a banda egy harmincéves fiatalemberbe kötött bele, és őt is alaposan helybenhagyták puszta szórakozásból, erőszakos hajlamaikat ártatlan embereken élik ki. Az ötös csoport legvérmesebb tagja az egyik adai rendőr fia. A zentai rendőrség pontosan tudja, kik az elkövetők, az eljárás folyamatban van.

– Mit szóljunk mi, zentai szülők, ha már idáig fajulhatnak a dolgok, hogy a verekedő bandatagok között rendőrök gyerekei vannak. Hogy bízzunk a hatóságban, ha az egyik legagresszívabb bandatag apja rendőr, és a saját fiát sem tudja megfékezni, aki hasonszőrű társaival az éjszakában portyázva ártatlan áldozatokra vadászik, és rajtuk éli ki agresszív hajlamát – mondták többek között a lapunk zentai szerkesztőségét felkereső felháborodott szülők, akik a polgármesterhez is fordultak segítségért az ámokfutó társaság mielőbbi megfékezése érdekében.

A kigyúrt, verekedésre hajlamos, agresszív társaság állítólag a Saloon nevű zentai szórakozóhelyen szokott feltűnni a leggyakrabban, és innen indulnak tovább az éjszakába áldozatok után kutatva, majd amikor alkalmas alanyt vagy alanyokat találnak, valamilyen ürüggyel beléjük kötnek, és ököllel, lábbal, vagy ha szükség mutatkozik rá, egyéb segédeszközt is bevetve csúnyán összeverik áldozatukat, majd mint akik jól végezték dolgukat, továbbállnak.

Az ötfős galeri tagjai egy kivételével kiskorú személyek, közülük az egyik hamarosan betölti a 18. életévét, és már szigorúbban büntethető lesz. A zentai rendőrség ismeri a társaságot, a helyi rendőrállomás parancsnokától kapott információk szerint a községi ügyészségen megtették a feljelentést mind az öt bandatag ellen. Igyekeznek gyorsítani a vizsgálat lefolytatását, amely során a megvert fiatalokról készült kórházi, orvosi látleletek alapján fog eldőlni, hogy szabálysértési vagy büntetőeljárás indul ellenük. Mivel egy kivételével kiskorú garázdálkodókról van szó, és ha nem okoztak súlyosnak minősíthető testi sérülést áldozataiknak, akkor megússzák szabálysértéssel.

A zentai rendőrállomás parancsnoka kérdésünkre elmondta, hogy sajnos a hétvégi szórakozóhelyek környékén rendszeresek a rendbontások, verekedések, a közrend megsértése. Különösen a hajnalig kitolódó záróra után történnek a kilengések, az alkohol hatása alatt álló fiatalok gyakran megfeledkeznek magukról, és összeverekednek, kötekednek, rendbontásokat követnek el. Az éjszakai rendőrségi őrjárat nem tud jelen lenni, ellenőrizni minden szórakozóhelyet. Az elkövetők, mint ahogy a fent leírt eset is mutatja, vidékiek, akik a környező településekről Zentára járnak szórakozni.

A kiskorúak szüleinek azt tanácsolják, hogy amennyiben hajnalig kimaradnak, a legbiztosabb, ha összefognak és értük mennek a szórakozóhelyek elé, mert senkinek a biztonságát nem tudják garantálni, akkor, amikor a szórakozóhelyek hajnalig nyitva tartanak, és már a pékek is kinyitnak, mire hazafelé indul a társaság.

A parancsnok készségesen áll a szülők rendelkezésére, a hétvégi, szombat éjszakai rendőrjárőrhöz csatlakozhatnak a szülők, hogy a helyszínen saját maguk győződhessenek meg a hétvégi éjszakában uralkodó állapotokról és az intézkedésekről. Hét közben várják a szülők jelentkezését, és elkísérhetik bevetésre a járőröket. A rendőrség szerint a helyzeten valamelyest javítana, ha a szórakozóhelyek nyitva tartását rövidítenék, akkor kevesebben kószálnának a városban a hétvégi éjszakában.

 (Magyar Szó)

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 19 - 27 / 1104

Számláló

Látogatók: 6247672

Online