Dokumentumok
Éjszakai ügyfelek Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2003. februr 06.

Magyar Szó, 2003. február 6.

Éjszakai ügyfelek

Éjjel ismeretlen tettesek betörtek Bozóki Antal újvidéki ügyvéd irodájába, és magukkal vittek egy számítógépet, a hozzá kapcsolt nyomtatót és két telefonkészüléket. Nehéz lenne felbecsülni mekkora anyagi kárt okoztak az ügyvédnek az éjszakai látogatók, hiszen a szaküzletekben 750 euróért megvásárolható számítógépben hatalmas mennyiségű adatot tároltak, amelyek nélkülözhetetlenek az iroda működéséhez. A Stražilovoi utcában lévő ügyvédi iroda nem először keltette fel a betörők érdeklődését. 1999 februárjában egy hasonló éjjeli látogatás során szintén egy komputert és két telefonkészüléket és egy fénymásolót loptak el. (szb, Éjszakai ügyfelek, Magyar Szó, 2003. február 6., 6. oldal, Árgus)

 

 

 

Utolsó frissítés ( 2008. prilis 22. )
 
Röpcédulák után sírgyalázás Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2003. februr 06.

Magyar Szó, 2003. február 6.

Röpcédulák után sírgyalázás 

Az újvidéki rendőrség megerősítette, hogy a Futaki úti katolikus temetőben ismeretlen személyek megrongáltak néhány síremléket. A rendőrségi közlemény szerint január 29-ére virradóra több síremléket megrongáltak, és a keletkezett anyagi kárt 35 000 dinárra becsülik. A sírgyalázás bűncselekményének alapos gyanúja miatt az újvidéki belügyi titkárság ismeretlen elkövető ellen bűnvádi feljelentést tett – áll a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy a rendőrség intenzíven nyomoz az elkövetők után.  

 
Ittmaradásunk nemcsak másoktól függ Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2003. janur 23.

Magyar Szó, 2003. január 23

Ittmaradásunk nemcsak másoktól függ 

  A 2002-es népszámlálás végeredményei lesújtóak a vajdasági magyar közösség számára. A '91-es népszámláláshoz képest a tartomány területén 50 000-rel, Újvidék község területén pedig 4240-nel csökkent a magyarok száma. Ennek okai mindenekelőtt az egy évtizedes háborúskodásban, a munkanélküliségben, a kilátástalanságban és a politikai tényezők nyomásgyakorlásában rejlik. Az előbbiekhez hozzá kell fűzni, hogy létszámcsökkenésünket a natalitás alacsony, valamint az elhalálozás magas százalékaránya döntően befolyásolta – jelentette ki Galambos László, a VMSZ városi szervezetének alelnöke. Ugyancsak erélyesen elítélte az Újvidéken megjelent magyarellenes röpcédulákat. Véleménye szerint soviniszta tettről van szó, amelyet az etnikai tisztításra való felhívásként értelmezi. A VMSZ elvárja, hogy a rendőrség és az ügyészség hamarosan fényt derít az esetre, s ezáltal a polgárok otthonába visszatér a nyugalom.

 
Magyarországra a magyarokkal! Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2003. janur 21.

  Magyar Szó, 2003. január 21. / Magyar Szó, 2003. január 22.

 „Magyarországra a magyarokkal!”

Újvidéken a telepi Szabadkai utcában parkoló gépkocsikon furcsa röpcédulákat találtak a járókelők. A kézzel írott szöveg nyugtalanságot keltett a magyarlakta peremváros lakói körében. Ismeretlen szerző (szerzők) üzeni, hogy a zöldeket vissza a Magyar Köztársaságba. Szó szerint a következő szöveg izgatta fel a kedélyeket: „Becsüljük a Magyar Köztársasággal a jószomszédi viszonyokat, ezért a dél-bácskai körzetünkben letelepedett »zöld sztárokat« a szép zöld Magyarországra küldjük.”

A golyóstollal írt szöveg mellett zöld vízifestékkel egy herelevél és nyomtatott M betűvel a közepén egy ötágú, szintén zöld színű csillag díszeleg.

Az esetet elítélte Nenad Čanak, a Tartományi Képviselőház elnöke, s  a Magyar Szónak nyilatkozott Egeresi Sándor a parlament alelnöke is. A rendőrségi közlemény ugyanakkor hangsúlyozza, mindet megtesznek a tettesek kézre kerítéséért.
 (k. b. l.: „Magyarországra a magyarokkal!”, Magyar Szó, 2003. január 21., 1. és 5. oldal és k. b. l.: Nyugtalanság a Telepen, Magyar Szó, 2003. január 22., 5., Árgus)

 

 

 

Utolsó frissítés ( 2008. prilis 22. )
 
A nemzeti összetétel nem lehet mellékes Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2003. janur 14.

Magyar Szó, 2003. január 14.

A nemzeti összetétel nem lehet mellékes

 Újévtől átszerveződtek az adóügyosztályok, s mivel a községekben működő szerveknek csökkent a hatáskörük, csökkenteni kellett az alkalmazottak számát is. A kishegyesi községben 14-en dolgoztak ebben az intézményben, és az átszervezés után 5-en váltak fölösleggé. Az adóügyosztály átszervezésével kapcsolatban a községi végrehajtó bizottságnak Pál Károly elnökletével megtartott ülésén nem is az volt a gondja, hogy a létszámot csökkenteni kell, hanem az, hogy ez a csökkentés úgy sikerült, hogy mind az öt fölöslegessé vált dolgozó magyar és hegyesi lakos. A bizottság megállapítása szerint egy vegyes környezetben ezeket a vonatkozásokat is figyelembe kell venni, nemcsak itt, hanem például a belügyi szerveknél is, ahol még rosszabb a helyzet. Azzal az ürüggyel, hogy köztársasági szervekről van szó, ezek a szervek nem konzultálnak a község illetékeseivel, így a nemzetiségi arányok ugyancsak eltolódtak. Mivel az adóügyosztály vezetőinek javaslata nem végleges, a végrehajtó bizottság azzal a kéréssel fordul az újvidéki központhoz, hogy a község sajátos helyzetét figyelembe véve bővítse ki a helyi osztály hatáskörét, és ezzel tegye lehetővé legalább 12 ember alkalmazását. (P.I.)

Utolsó frissítés ( 2008. prilis 22. )
 
<< Első < Előző 121 122 123 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1099 - 1104 / 1104

Számláló

Látogatók: 6247666

Online