Dokumentumok
Kiutasították a beregszászi magyar konzult Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2018. oktber 15.

Szijjártó Péter a magyar válaszlépést ismerteti (fotó: MTI)

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánított egy beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét - tájékoztatott csütörtökön a kijevi tárca a honlapján megjelent közleményében.

Az ügy kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartott rendkívüli sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette, hogy Ukrajna intézkedésére tett arányos válaszlépésként Magyarország kiutasít egy ukrán konzult.

A kijevi tárca a honlapján olvasható tájékoztatás szerint a Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetnek átadott jegyzékben közölte, hogy a beregszászi diplomata a tisztségével összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott, ezért a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezménnyel összhangban távoznia kell az országból. A közleményben nem szerepel a kiutasított konzul neve.

Az ukrán külügyminisztérium szerint a kijevi vezetés arra számít, hogy a magyar fél a továbbiakban tartózkodni fog mindenfajta barátságtalan lépéstől az Ukrajnához fűződő kapcsolatokban, a kiküldött tisztségviselői pedig a törvénysértésektől.

-A magyar származású ukrajnai állampolgárokra egyesítő tényezőként tekintünk a két ország közötti kapcsolatokban, és ugyanerre szólítjuk fel a magyarországi partnereinket is-- áll az ukrán külügyi közleményben.

Az ügy előzménye, hogy szeptember 19-én az Ukrinform ukrán állami hírügynökség kiszivárogtatott egy rejtett kamerával készült felvételt, amely felkerült a YouTube videomegosztóra is. Ezen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek, és magyar útlevelet kapnak a beregszászi konzulátuson.

Szijjártó Péter külügyminiszter a magyar válaszlépést ismertető sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Magyarország a jó kapcsolatokban érdekelt minden szomszédos országgal, de az elmúlt hónapokban Ukrajna folyamatosan élezte a konfliktust Magyarországgal. Kiemelte: az Ukrajna területéről kiutasított magyar konzul semmilyen jogszabály ellen nem vétett.

Csütörtökön bekérették a tárcához a budapesti ukrán nagykövetet, és közölték vele, hogy 72 órán belül el kell hagynia Magyarországot egy, a budapesti ukrán nagykövetségen dolgozó konzulnak - közölte.

A miniszter ténynek nevezte, hogy titkosszolgálati akció kertében készült egy néhány napja nyilvánosságra került videofelvétel Magyarország beregszászi külképviseletén, ami a diplomácia minden írott és íratlan szabályával szembe megy. Közölte azt is: az ígéretek ellenére az ukrán parlament csütörtökön mégis elkezdte a magyarokat szintén hátrányosan érintő nyelvtörvény tárgyalását, miután már egy, szintén a kisebbségekre hátrányos oktatási törvényt fogadott el.

Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte a nyelvtörvény-javaslatot, amely az eddigi 10 százalék helyett 33 százalékos népességarányhoz kötne egyes nyelvhasználati jogosítványokat. Ezzel a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer magyar jelentős része elveszítené jogát az anyanyelve használatához, ami a miniszter szerint szintén szembe megy minden nemzetközi szabállyal. Ukrajna emellett katonai és rendőri erőket is telepít a magyar határ közelébe - sorolta a provokatívnak ítélt lépéseket. Ha egy NATO-ba igyekvő ország egy NATO tagország határába telepíti át katonai ereje egy részét, akkor nem csatlakozhat a katonai szervezethez - jelentette ki -, és ha egy unióba igyekvő ország támadást indít az unióban bevett kettős állampolgárság intézménye ellen, akkor az európai integrációs törekvéseiket sem lehet hitelesnek tekinteni - szögezte le, hangsúlyozva: Magyarország továbbra is meg fogja vétózni Ukrajna ezen két célját.

Felidézte azokat a segítségeket, amelyeket Magyarország az elmúlt időszakban adott Ukrajnának, és amelyek után -ezeket a hátba szúrásokat nem vártuk-. A miniszter kifejtette: az ukrán elnök a rendkívül alacsony népszerűsége növelésére a választási kampányban a kárpátaljai magyarokkal szembeni gyűlöletkeltő kampányt választotta. Ukrajna azonban nemzetközi szerződések sorát szegi meg a magyarok és más nemzetiségi kisebbségek szerzett jogainak elvételével.

A miniszter kérdésre elmondta: Ukrajna semmilyen egyeztetést nem folytatott a magyar féllel a nyelvtörvénnyel, és az oktatási törvényről folytatott tárgyalásokkor tett ígéretét sem tartotta be. Szijjártó Péter a legfontosabbnak a kárpátaljai magyarság védelmét nevezte, amelyet Magyarország nem fog geopolitikai játszmáknak kitenni. Azt mondta: Magyarországnak nem érdeke a helyzet további mérgesedése, mégis számít arra, hogy az ukrán fél él majd azzal a kampányban.

Utolsó frissítés ( 2018. oktber 15. )
 
Brenzovics: Egy központilag irányított magyarellenes kampány folyik a kárpátaljai magyarok ellen Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2018. oktber 01.

 Egyre jobban fokozódik a magyarellenesség Kárpátalján, legutóbb egy ukrán nacionalista weboldal kezdte el feltölteni nyilvános adatbázisába a magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljaiak nevét és címét - hangzott el a Kossuth Rádió-ban.

A Béketeremtő nevet viselő portál szerint a listázott magyarok törvénysértést követtek el a második állampolgárságuk megszerzésével. Az érintett személyek kárpátaljai önkormányzati vezetők vagy képviselők. Hármukról fényképet is közzétettek és megadták születési adataikat is. Megdöbbentő, hogy ezek az ukrán nacionalisták odáig jutottak, hogy egyszerű kárpátaljai emberek nevét teszik fel a listájukra - fogalmazott Brenzovics László a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Egy központilag irányított magyarellenes kampány folyik a kárpátaljai magyarok ellen. A harc már évek óta tart, de talán most érte el a csúcspontját - mondta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Hangsúlyozta, a kettős állampolgárságot nem tiltja törvény Ukrajnában, ezért hivatalosan semmilyen szankció nem érhet egy olyan személyt, aki több állampolgársággal rendelkezik. Hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy a jövőben is megvédjék a kárpátaljai magyarokat, a jövőben egy jogsegélyszervezet felállítását is tervezik.

Néhány nappal ezelőtt az ukrán állami hírügynökség feltett a világhálóra egy rejtett kamerás felvételt, amely Magyarország beregszászi konzulátusán készült. A videón kárpátaljai magyarok tettek állampolgolgársági esküt. Az ukrán törvények szerint aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, az elveszítheti állását, legvégső esetben pedig állampolgárságát is.

Nem véletlen, hogy most került elő a felvétel

Az M1-en nyilatkozó szakértő szerint Ukrajnában ezzel még senkit nem büntettek, de mivel nem egyértelmű az erre vonatkozó szabályozás, a tilalmat fel lehet használni egyes népcsoportok vagy emberek ellen. Fedinec Csilla szerint nem véletlen, hogy a beregszászi konzulátuson készült felvétel éppen most került nyilvánosságra, mint mondta, a kijevi vezetés a közelgő választási kampány miatt úgy tesz, mintha a magyarok gátolnák Ukrajna euroatlanti, illetve uniós csatlakozását.

Le akarják rombolni az összmagyarság tekintélyét

A kárpátaljai magyar közösséggel évek óta foglalkoznak a központi tévécsatornák és hírportálok, amelyek az elmúlt években már nem először állították be negatívan a kárpátaljai magyar közösséget és Magyarországot. Brenzovics László szerint ezeket a -támadásokat - valószínűleg központilag vagy valamilyen nemzetközi szervezet által irányítják, egyetlen céljuk az összmagyarság tekintélyének lerombolása - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, a magyar nemzeti közösség jogai nemcsak veszélyben vannak Kárpátalján, hanem a jogfosztottság állapotába kerültek. A kárpátaljai magyarságot korábban már több támadás is érte. Ilyen a magyar nyelvű tanítást korlátozó oktatási törvény, illetve a KMKSZ ungvári székházát ért Molotov-koktélos támadás is.

Nem Ukrajna egyesítése a cél

A közelgő ukrán választásokkal kapcsolatban elmondta, a kampány nem Ukrajna egyesítéséről szól, hanem a megosztottságról. Ez meglátszik a nemzetek közötti nyelvi folyamatokban, de az egyházi ügyekben a különböző felekezetek egymással való szembeállítása is ezt a célt szolgálja - fogalmazott.

Utolsó frissítés ( 2018. oktber 15. )
 
Elfogták a keddi KMKSZ-székház támadás gyanúsítottjait Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2018. mrcius 18.

  Az ukrán országos rendőrfőkapitány közlése szerint elfogták a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen kedden elkövetett támadás gyanúsítottjait.

A rendőrség az ungvári KMKSZ-székház elleni mindkét támadást felderítette - jelentette be vasárnap a Twitteren Szerhij Knyazjev. Az előzetes információk szerint 5 személyt letartóztattak. A feltételezett felbujtót körözik.

Knyazjev vasárnap közölte, hogy a rendőrség operatív csoportjai egy személyt Cserkasziban, kettőt pedig Kropivnickijben fogtak el. Ugyancsak azonosították a KMKSZ-székház elleni mindkét támadás külföldi szervezőjét, aki ellen elfogató parancsot adtak ki.  A február 27-i robbantással összefüggésben őrizetbe vett három személy ügyészséggel közös kihallgatásának előkészítése folyamatban van ? tudatta az ukrán országos rendőrfőkapitány.  Ismeretlenek kedden hajnalban gyújtották fel a KMKSZ központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős részben kiégett. Személyi sérülés nem történt. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet még február 4-én történt.

(MTI)

Utolsó frissítés ( 2018. mrcius 18. )
 
Újabb támadás a KMKSZ székháza ellen Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2018. februr 27.

 Ismeretlenek kedd hajnalban felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős részben kiégett.

Az elkövetők közép-európai idő szerint éjjel két óra tájban betörték a KMKSZ-székház egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épület belsejébe. Az épület földszinti része jelentős részben kiégett, az emeleti helyiségekben nem keletkezett kár.

A tűzoltókat a szomszédos irodaépület éjjeliőre értesítette, aki erős robbanásra lett figyelmes, majd az utcára kilépve meglátta a felcsapó lángokat. A rendőrség a délelőtti órákra ígér részletesebb tájékoztatást az incidensről.

Egy hónapon belül a mostani a második támadás a KMKSZ központi irodája ellen. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet február 4-én történt, annak elkövetésével az ukrán hatóságok két lengyel állampolgárt gyanúsítanak.

Barta József, a KMKSZ alelnöke a sajtónak elmondta, bízik benne, hogy a hatóságok felkutatják az elkövetőket és a felbujtókat. Hozzátette, szerinte ezúttal nem garázdaságról, hanem a kárpátaljai magyarok elleni provokációról van szó. Valakik mindenáron destabilizálni akarják a helyzetet Kárpátalján ? mutatott rá az alelnök.

 Híradó.hu

 
Másodszor is megalázták a verbászi áldozatok emlékkeresztjét Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2018. februr 25.

Ismeretlen tettesek ledöntötték és összetörték az 1944-es 45-ös magyar és német áldozatok emlékére felállított keresztet azoknál a verbászi tömegsíroknál, amelyek több mint 200 ártatlanul lemészárolt ember földi maradványait rejtik. Hogy pontosan mikor történt a rongálás, nem lehet tudni, mivel a temet?be, ahol a tömegsírok is vannak, már nem temetnek. A verbászi gyökerekkel rendelkez? Cseresnyésné Kiss Magdolnát, a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány kuratóriumi elnökét, aki annak idején kezdeményezte a verbászi tömegsírok megjelölését, telefonon értük utol. ? tegnap járt a helyszínen.

A verbászi temet?ben található két tömegsírnál 2013-ban állítottuk fel a keresztet az 1944-es 45-ös délvidéki áldozatok emlékére. Ezt döntötték most ki. Ez egy vandál rongálásnak min?síthet? tett. A temet?ben, mely egy szent hely, az emberi ürülékt?l alig lehetett lépni. E mellett néhány síroszlopot megrongáltak. A helybéliek jelentették az esetet a rend?rségen. Gondolom, meg fognak történni a megfelel? intézkedések. Mi, ott a helyszínen már a jöv?ben kívántunk gondolkodni. Egy méltó emlékhelyet szeretnénk létrehozni, és lehetetlenné kellene tenni, hogy a temet?ben tombolók be tudjanak jutni a területre. A helybeliek megmozdultak, cselekedni kívánnak az ügyben. Van még feladatunk a verbászi temet?ben, ahol egy els? világháborús emlékkereszt is található. Annak a környékét is rendbe kívánjuk hozni.

Ez egy, ma már nem használt temet??

Igen. Ez a hetvenes évek óta egy elhagyatott temet?, amely a katolikus, a református és az evangélikus egyház tulajdonában van. Az a rész, ahol a kereszt állt és ahol a tömegsírok vannak, a katolikus egyház tulajdonában van. Vannak kisajátítási tervek. A kórházhoz közel es? temet? helyén korábban egy rehabilitációs parkot kívántak létrehozni. Úgy gondolom, maximálisan id?ben vagyunk, hogy ez a rész, ahol a tömegsírok vannak, méltó emlékhellyé váljon. Ez nem kis munka lesz. Ahogy valaki ott a helyszínen találóan fogalmazott, ?szent ?rültként? itt rendet tartani nem lehet.

Most mi következik? Helyreállítják a vas alapjából kitört és a két fa találkozásánál eltört, keményfából készült keresztet, vagy új kerül a helyére?

A plébános úrral és a helyiekkel folytatott megbeszélésen abban maradtunk, hogy ezt a keresztet most, ahogy lehet, helyreállítva visszatesszük. Mivel a 200-300 ártatlan verbászi áldozat többségének a nevét ismerjük, k?be vésve méltóképpen kívánjuk meg?rizni emléküket. Erre már számos példa van a vidéken. Én azt gondolom, hogy most, 2018-ban, amikor Szerbia az EU-s csatlakozás felé kacsingat, lesz er? ahhoz, hogy az emlékhelyet megóvjuk, és ne történjenek hasonló atrocitások.

Ternovácz István

A képen a földb?l kitört és eltört verbászi emlékkereszt
Fotó: Cseresnyésné Kiss Magdolna

Utolsó frissítés ( 2018. februr 27. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1 - 9 / 1104

Számláló

Látogatók: 10713201

Online