Dokumentumok
Megrongálták Munk Artúr mellszobrát Szabadkán Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2017. mjus 29.

Összefirkálták Munk Artúr, író, orvos mellszobrát a szabadkai Városháza melletti téren. Az eset még a hét közepén történt. A szabadkai önkormányzat részér?l egyel?re nem érkezett közlemény vagy információ az esettel kapcsolatban. Arról sem szólnak a hírek, hogy a tettesek kézre kerültek-e.  „Anyátok p…ja” - ez a felirat látható a szobron, ékes szerb nyelven.

 

(Pannon RTV) 

 

 

Utolsó frissítés ( 2017. mjus 29. )
 
Magyar nyelvû helységnévtáblát rongáltak meg Bánátban Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2016. mrcius 09.
 Összefirkálták a közép-bánsági Bocsár település magyar helységnévtábláját. 
 
A Törökbecse mellett fekvõ falucska táblájának magyar felirata zavarhatott egyeseket, ezért azt megrongálva, fekete graffitivel a Srbija szót írták rá cirill betûkkel, csak, hogy az 1400 lelket számláló település mintegy 10 százaléknyi megmaradt szórványmagyarsága még véletlenül se feledje el melyik országban is élünk. 

Az esztelen soviniszta rongálás is csak annak a bizonyítéka, hogy bár a bánsági szórvány egyre inkább fogyatkozik, mégis akadnak olyan elvakultan gyûlölõ szélsõségesek ebben az országban, akiket zavar, hogy századok óta Délvidék minden településének, folyójának, dombjának, fasorának és még dûlõútjának is megvan a saját tisztességes magyar neve, amelyeket jóval azelõtt kaptak, míg mielõtt a magyarellenességtõl túlcsorduló táblarongálók erre a világra születtek volna, ahol most helységnévtáblákon hirdetik, hogy mely országban is élünk. 
 
(delhir.rs)
 
Eltávolították az aracsi pusztatemplomnál felállított kereszteket és kopjafákat Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2015. oktber 30.
 A Tartományi Mûemlékvédelmi Intézet munkatársai eltávolították az aracsi pusztatemplom mellett felállított és felszentelt emlékkereszteket, kopjafákat – jelentette a Délhír portál.

Az illetékes szervek tájékoztatása szerint az említett tárgyakat az Intézet tájidegennek nyilvánította.
 
Az állami tulajdonban levõ aracsi pusztatemplom kiemelt fontosságú szerbiai mûemlék. A vajdasági magyarság egyik fõ jelképének és szakrális helyszínének számít. A Magyar Nemzeti Tanács 2013-ban kiemelt jelentõségû mûemlékké nyilvánította.

Az Aracs Pusztatemplom Polgárok Társulása 2002-ben állított fel faragott keresztet és kopjafát a helyszínen, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig 2004-ben keresztet és haranglábat. Ezeket most a talapzatukból eltávolították, és halomba dobálták a földön – fogalmaz a Délhír.
 
 
(RTV)
Utolsó frissítés ( 2015. oktber 30. )
 
Eltörölték a csúrogi, mozsori és zsablyai magyarok kollektív bûnösségét Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2014. november 06.

 Csütörtökön megszületett a kormányrendelet, amellyel a szerb kormány hatályon kívül helyezte a Csúrog, Mozsor és Zsablya magyar lakosságára kirótt kollektív bûnösség terhét. Ezt Aleksandar Vuèiæ kormányfõ erõsítette meg vasárnap Szabadkán. Vuèiæ részt vett a Zentai úti temetõben a Vergõdõ madár emlékmûnél megtartott rendezvényen, amelyen a 1944-ben ártatlanul kivégzett áldozatokról emlékeztek meg.

A Szerbiai Képviselõház tavaly fogadta el a határozatot, amely elítéli a vajdasági magyarok kollektív bûnösségét, most megszületett a kormányrendelet, vagyis ennek a témának a végére pont került, nyilatkozta Vuèiæ a Magyar Szónak, majd hozzátette, hogy az általános jogelv értelmében nem létezi kollektív bûnösség, az elkövetett bûnökért egyéneknek kell felelniük. A lehetõ legnagyobb vétek egy egész nemzetet felelõssé tenni valamilyen bûncselekmény elkövetéséért, nyomatékosította Vuèiæ.

(Magyar Szó)

 
Ismét magyarellenes hirdetõtábla jelent meg Topolyánál Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2014. oktber 16.

 Magyarellenes feliratot tartalmazó óriásplakátot állítottak fel Topolya határában, a nemzetközi autóút felé vezetõ forgalmas út mentén, jelenti az RTV.

„Eladom a házamat a topolyai magyar fasiszták és bûnözõk nyomása miatt” – áll a vasszerkezetre erõsített és betonalapozásba állított táblán. A felirat szerint a táblát állító személy Szerbiából kíván elköltözni, ezért válna meg ingatlanjától, majd végül piros betûkkel az „éljen a baráti Oroszország” felirat látható.

A mostani már a második ilyen eset Topolyán. Decemberben Svetozar Martinoviæ helyi lakos már állított táblát hasonló felirattal. Akkor egy hétig volt látható a magyarellenes tábla, amelyet végül a helyi önkormányzat távolíttatott el.

Martinoviæ egyébként montenegrói nemzetiségû, felesége magyar és három gyermeke is folyékonyan beszél magyarul, közli az RTV.

(VajdaságMA)

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1 - 9 / 1095

Számláló

Látogatók: 3792147

Online